BiH se pokazala kao nesigurno mjesto za RS

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

dodik

Iako predstavnici iz RS-a u bh. institucijama rade pod stalnim pritiscima, ne samo zbog posljednjih događaja u Federaciju BiH, smatraju da treba nastaviti s radom u institucijama BiH kako bi se očuvao ustavni poredak.

Ovo je zaključeno na sastanku koji je sazvao predsjednik RS-a Milorad Dodik s najvišim zvaničnicima tog bh.entiteta i njegovim predstavnicima u bh.intitucijama.

Dodik je izrazio odlučnost da se RS suprostaviti „uvozu” nasilja i nereda iz FBiH u RS, u kojoj, tvrdi, neće biti scena vandalizma i nasilja kao što je to bio slučaj u FBiH.

-BiH je u izrazitoj krizi, nastaloj u FBiH, upornim kršenjem i neprihvatanjem Dejtonskog sporazuma, te kreiranja situacije nemira, prije svega iz političkog amijenta bošnjačkog naroda – ustvrdio je Dodik nakon sastanka i dodao da nedavni događaji u FBiH imaju i političku pozadinu i da se njima pokušava dovesti do promjene “Dejtona”, te se pokušavaju nemiri prebaciti i na RS.

– Organizacije koje provode okupljanje su konektovane na neke institucije BiH – ustvrdio je on.

Kazao je da BiH može da bude samo državna zajednica, sastavljena iz dva entiteta i od tri konstitutivna naroda.

– Ne može da se pojača njena unitarnost i centralizacija, već da se sačuva njena visoka decentralizirana struktura konfederalne zajednice, dva državotvorna entiteta – rekao je on.

Kazao je da je potrebno očuvati stabilnost Republike Srpske, jačati njene institucije i usmjeriti se ka jačanju njene samoodrživosti.

– BiH se pokazala kao nesigurno mjesto za RS. Predstavnici iz RS-a u institucijama BiH rade u stalnim pritiscima, ne smao zbog posljednjih događaja, ali i dalje smatraju da treba nastaviti s radom u institucijima BiH kako bi se očuvao ustavni poredak – zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da je sazvao sastanak kako bi se razmotrio i rad institucija BiH “koje opstruiraju procesuiranje ratnih zločina nad Srbima, te da je ponovljeno nezadovoljstvo takvom situacijom”.

Zatraženo je i da se što prije riješi pitanje “Sejdić-Finci”, jer se bez toga ugrožava održavanje izbora i evropski put BiH.

Na sastanku kod Dodika bili su predstavnici vlasti RS-a ipredstavnici RS-a u bh. institucijama, dok su predstavnici opozicionih partija izostali.

oslobodjenje.ba