BiH se ponovo našla u središtu diplomatskog skandala

EDC19707 C6A2 4DEE BD16 536F7BEF7457
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

BiH se suočava se s novim diplomatskim skandalom nakon posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu ikone iz Luganska, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. Ambasada Ukrajine smatra kako je to pružanje podrške agresivnoj politici Ruske Federacije.

Nije dugo trebalo da se BiH ponovno nađe u središtu diplomatskog skandala. I ovoga puta uzrok je posjet ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i njegov sastanak s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Upravo na tom, za mnoge, spornom sastanku Dodik je Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu podrijetlom iz Luganska, kao znak srpsko-ruskog prijateljstva. Samo dva dana poslije, nota iz ukrajinskog veleposlanstva:

“Veleposlanstvo Ukrajine u BiH smatra kako nepružanje javnog, neodgodivog, nedvojbenog opovrgavanja od strane najvišeg vodstva BIH informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, povijesnih ili vjerskih vrijednosnih predmeta podrijetlom s teritorija Ukrajine, koji privremeno se nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, označavat će potporu agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću mnogih tisuća ukrajinskih građana, najvišim rukovodstvom Bosne i Hercegovine.”

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdili su primitak note, koju su proslijedili Predsjedništvu.

“Dobili smo diplomatsku notu od Veleposlanstva Ukrajine u kojoj traže izjašnjenje o tome kako je ikona stara 300 godina našla u posjedu bh. zvaničnika, odnosno predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Navedenu diplomatsku notu proslijedila sam Predsjedništvu BiH na izjašnjenje i oni trebaju utvrditi činjenično stanje. Vidim da postoje razmišljanja da se uključi SIPA i Tužiteljstvo BiH bi kako bi se ovaj slučaj okončao”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova. 

Da ovaj izgred zahtjeva uključenje istražnih organa, smatraju i poznavatelji vanjskopolitičkih prilika. Ova zemlja je dočekala, kažu, veliki broj najviših svjetskih državnika od američkog predsjednika, dvojice papa, glavnih tajnika UN-a, ali se ovako nešto nikad nije dogodilo.

N1

GODISNJICA
MARKETING