BiH se rješava još jedne “crne tačke”: Počinju radovi na rekonstrukciji tunela Skela

92cda167 312c 42eb a522 6bc52cb8bd30tunel skela
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na dionici magistralnog puta Jajce – Donji Vakuf uskoro kreću radovi na rekonstrukciji tunela Skela.

“U toku su pripremni radovi, a izvođaču je izdat nalog da mobilizira mehanizaciju. Početak radova očekuje se u narednim danima”, potvrđeno je iz JP Ceste FBiH.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona je 8.7.2021. godine izdalo Rješenje br.07-19-4502/20 kojim se Investitoru – JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo odobrava da može početi rekonstrukciju tunela Skela na dionici Jajce Jug – Donji Vakuf 1. 

Nakon dobijanja Odobrenja za građenje i njegove pravosnažnosti, JP Ceste FBiH je, skupa sa odabranim izvođačem radova –  JV EURO-ASFALT d.o.o. Sarajevo & BBM d.o.o. Sarajevo, počelo sa neophodnim aktivnostima. 

Projektom rekonstrukcije detaljno je predviđen način odvijanja prometa u toku gradnje.

S tim u vezi, izvođač radova je od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija dobio saglasnost za naizmjenično preusmjerenje prometa jednom voznom trakom u periodu 15.9 – 15.11.2021. godine uz napomenu da će se prilikom rekonstrukcije poštivati sve neophodne mjere sigurnog odvijanja prometa, kao i specifični uvjeti građenja ovog zahtijevnog projekta, saopćili su iz JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Inače, navedeni projekat je obuhvaćen programom Modernizacije cesta u FBiH te su sredstva za navedeni projekat obezbjeđena iz kredita Svjetske Banke.

Postojeći tunel Skela je izgrađen 1953. godine i isti je ukupne dužine 106 m, nedovoljnog saobraćajnog i slobodnog profila, nedovoljne širine pješačkih staza, osvijetljen (loše stanje rasvjete), ne posjeduje visok nivo bezbjednosti za učesnike u saobraćaju, sa neodgovarajućim radijusima i nedovoljnim širinama u području portala.

“Tunel predstavlja “crnu tačku” u skladu s rezultatima “Studija crnih tačaka iz 2010. godine”, te je bilo potrebno, u okviru rješavanja crne tačke, osim rekonstrukcije tunela, izvršiti rekonstrukciju magistralne ceste na ovom potezu“, napominju iz JP Ceste FBiH.

GODISNJICA
MARKETING