BiH: Slatkorječivi prevarant nudio posao u Švicarskoj

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Edin (Hajrudina) Omazić, prevarant iz Tuzle, ponovo je u akciji, a ovog puta za žrtve brižljivo bira nezaposlene žene te ih, koristeći njihovu lošu materijalnu situaciju, vara za zaposlenje u inozemstvu.

Ovaj 35-godišnjak, koji je dobro poznat policiji, tražio je putem oglasnika žene za čuvanje djece u Švicarskoj te je od njih na prevaru uzeo novac, koji mu je, navodno, trebao za ljekarska uvjerenja, vize i za podmićivanje diplomata koje je izmislio, a za koje je naivnim ženama kazao da su izuzetno važni za njihovo zaposlenje.

Bio uvjerljiv

Dvije sestre iz Tuzle ispričale su za naš list kako su nasamarene te kako se prevarant Omazić poigrao s njihovom egzistencijom.

– Sedam godina sam bez posla i, nakon nekoliko razgovora s Edinom, bila sam uvjerena da je ponuda ozbiljna. Priča mu je bila uvjerljiva. Rekao nam je da ćemo njemu, kao posredniku, morati dati određeni postotak od plaće, a da ćemo u Cirihu imati smještaj i dva obroka dnevno – ispričala je Tuzlanka A. H. (identitet poznat redakciji, op. a). 

ČITAJ JOŠ:  Pregovarači bez riječi nakon sastanka o ključnim izbornim reformama, nije prihvaćen HDZ-ov prijedlog 

Njena sestra N. B. prva se susrela s Edinom te mu je dala pasoš i 85 maraka, koliko je, navodno, koštala radna viza. Prema njenim tvrdnjama, prevarant je požurivao i nju i sestru da otvore devizni račun u “Raiffeisen banci” te da mu pošalju uvjerenja o državljanstvu i nekažnjavanju, kao i dokumentaciju iz Porezne uprave. 

Dokle je Omazićeva drskost išla, svjedoči i činjenica da su s njim trebale ići u Zavod za zapošljavanje Tuzlanskog kantona da se odjave s evidencije nezaposlenih osoba, do čega, srećom, nije došlo.

Nepostojeća agencija

– Prilikom prvog susreta kod njega sam vidjela fasciklu sa pasošima još nekoliko žena. Kada smo se poslije našli, tražio je po 50 KM od svake kako bi nam, navodno, u jednoj klinici završio ljekarski pregled preko “štele”. Potom je svakih nekoliko dana insistirao da autobusom pošaljemo u Sarajevo određenu sumu novca izvjesnom Mirsadu iz Ambasade Švicarske u BiH, koji je, kako je Edin rekao, velika “čivija” i završava sve poslove. Ustvari, poslije smo shvatile da Mirsad ne postoji, jer je Edin tražio da na koverti koju smo davale vozaču autobusa, navedemo ime Edin. Tako nam je uzeo nekoliko stotina KM – požalila se N. B. 

ČITAJ JOŠ:  Vozila hitne i vatrogasaca imaju prednost nad vozilima pod pratnjom

Ona je ispričala da im je Edin rekao da u Cirihu postoji agencija “Vinea” i da tamo radi neka Selma, koja će ih smjestiti i upoznati sa porodicama u kojima su, tobože, trebale raditi.

– Saznale smo da agencija “Vinea” ne postoji. Vidjele smo da je nešto sumnjivo i počele smo ga stalno zvati, a onda nam je, nakon 12 dana, poštom poslao samo pasoše, bez ostalih dokumenata i kopije lične karte. Shvatile smo da smo prevarene kada smo vidjele da je pošiljka sa pasošima zaprimljena u pošti u tuzlanskom naselju Slatina u vrijeme kada je Edin tvrdio da je u Švicarskoj. Porukom smo mu javile da idemo u policiju da ga prijavimo i od tada je ugašen broj telefona s kojeg nam se javljao, kao i broj izmišljenog Mirsada – ispričala je N. B., dodavši da su Edina prepoznale na policijskoj fotografiji te ističući da se nadaju da će, nakon njihove priče, i ostale prevarene žene prijaviti svoj slučaj policiji.

ČITAJ JOŠ:  Danas dženaza maturantima medrese iz Travnika: Tuga se nadvila nad BiH

Djevojka na ulici

– Kod vozača autobusa koji voze ka Švicarskoj raspitivale smo se i rekli su nam da ne znaju nikoga ko tamo organizirano vodi žene da čuvaju djecu, ali su nam ispričali jedan drugi slučaj. Naime, nedavno su kući vratili uplakanu Bosanku, koja je Bosancima u Austriji čuvala djecu, ali su je, nakon tri mjeseca, istjerali na ulicu. Djevojka je imala samo stvari i pasoš, a bila je bez novca i kartu je platila tek kada se vratila u Tuzlu – tvrdi A. H.

Savjeti iz policije

– U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona postoji prijava o ovom slučaju i radi se po toj prijavi. Policija moli građane da kod bilo kakvih projekata prvo provjere jesu li takve firme uopće registrirane, da ih nazovu i pitaju jesu li oni ti koji se tako predstavljaju ili jesu li zaista ovlašteni predstavnici tih firmi. Ako imaju bilo kakvih sumnji ili loše iskustvo, odmah neka se jave policiji – savjetuje Izudin Šarić, portparol MUP-a TK. 

Avaz

GODISNJICA
MARKETING