Portal 072info

BiH slavi 127 godina od rođenja historičara i književnika Hamdije Kreševljakovića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hamdija Kreševljaković bio je bosanskohercegovački historičar i književnik. Rođen u Sarajevu na današnji dan 18. septembra 1888. godine, umro 9. jula 1959., važan je dio intelektualnog nasljeđa Bošnjaka, piše novinska agencijaPatria.

Kreševljaković je rođen na Vratniku, u Lubinoj ulici gdje je i odrastao. Radni vijek proveo je u obrazovanju radeći najprije kao učitelj, a kasnije kao nastavnik u sarajevskim školama. Dugo je i naporno tragao za znanjem. Sam je naučio mnoge strane jezike među kojim i turski, koji je toliko dobro savladao da je s lahkoćom mogao koristiti arhivsku građu na ovom jeziku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Svoj interes usmjerio je na istraživanje društveno-ekonomskih prilika u BiH u doba Osmanlijske vladavine.

Kreševljaković je radove objavljivao u edicijama Naučnog društva, Zemaljskog muzeja, Istorijskog društva, Orijentalnog instituta, Zavoda za zaštitu spomenika i Enciklopediji FNRJ.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među radovima Kreševljakovića koji se izdvajaju su: “Stari bosanski gradovi”, “Stari hercegovački gradovi”, “Dženetići – prilog izučavanju feudalizma”, “Kazandžijski obrt u Bosni i Hercegovini”, “Prilozi povijesti bosanskih gradova pod Turskom upravom”, “Kapetanije”, “Sarački obrt u starom Sarajevu”, te desetci drugih, piše NAP.

nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME