Portal 072info

BiH, Srbija i Hrvatska u Guinnessovoj knjizi rekorda

Guinessova knjiga rekorda je najveća, zvanična baza nevjerovatnih postignuća pojedinaca, organizovanih ili neorganizovanih grupa na svijetu.

Oformljena je 1955. godine, a od tada – do danas, mijenjala je format – no suština je ostala ista. Skušiti sva postignuća i unijeti malo takmičarskog duha u pojedince ili grupe, kako bi ponijeli laskavu titulu – najboljih/najvećih/najsupješnijih na svijetu.

Ovom prilikom, odlučili smo istražiti u kojim sportskim segmentima su BiH, Srbija i Hrvatska zapamćene u Guinessovoj knjizi rekorda, a ono što je vidljivo jeste da ovaj prostor ima zaista nekolicinu interesantnih karaktera.

Krenimo redom.

BiH

Kada na linku http://www.guinnessworldrecords.com/ ukucate Bosnia – dobijete zaista interesnatne rezultate. Onaj koji je prvi u pretrazi je svakako najzanimljiviji.

Bosanac Edin Kajević drži zaista zanimljiv rekord koji možda možemo svrstati u neku rubriku “smiješna strana sporta”.

Naime, Teakwon-do ekspert iz Visokog, gradića u blizini Sarajeva razbio je 40 kokosovih oraha u samo 60 sekundi, što je do sada najviši svjetski rekord u ovoj disciplini.

BiH drži rekord u najdužoj jedinstvenoj liniji biciklista, ukupno njih 984, a događaj je organizovao Biciklistički savez BiH tokom Sarajevo Grand Prixa, 14. juna 2015. godine.

I za kraj, barem što se BiH tiče – Asmir Begović, koji je vlasnik pogotka postignutog sa najveće udaljenosti do sada u fudbalu. Naime, dok je još branio boje Stoke Cityja izbacio je loptu iz svog šesnaesterca, a tim potezom savladao je golmana Southamptona.

Gol je postigao sa 91.9 metara, što je pogodak sa najduže udaljenosti u fudbalu. To se desilo u sezoni 2013/2014.

Srbija

Srbija na samom startu drži jedan veliki, neslavan rekord. Naime, u oktobru 2003. godine u Beirutu, Libanon, ragbi selekcija Francuske je savladala ragbi selekciju Srbije sa 120:0.

Desilo se to na Mediteranskom kupu.

S druge strane, najveća parada Dacia automobila organizovana je u Srbiji, Subotica 28. maja 2011. godine.

Kompanija Renault Nissan Srbija pod sloganom “Oborimo rekord zajedno” nanizala je 258 Dacia automobila, i time ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Ervin Katona ušao je u knjigu rekorda 5. septembra 2014. godine u Strongman takmičenju u Kini. On je prevrtanju velike gume na dionici od 20 slavio sa vremenom 41.18, i time postao svjetski rekorder.

Katona je i vlasnik rekorda u obuzdavanju motornog vozila. 25. aprila 2009. godine, na takmičenju u Italiji, Milano – ostvario najbolji rezultat.

Vozilo težine 980. kilograma manevrisao je jednu minutu i dvije sekunde. Automobil sa putnicima na liniji pod 45 stepeni Katona je manevrisao pomoću zakačenih kuka.

Hrvatska

Što se tiče Hrvatske, Mate Rimac se dva puta upisivao u Guinnessovu knjigu rekorda. On ima najbržu 1/8 milje električnim autom, i 1/4 milje električnim autom.

Prvi rezultat ostvario je u aprilu 2012. godine u Zagrebu, u vremenu 7.604 sekundi, a drugi je ostvario iste godine u Velikoj Gorici, u vremenu 11.850 sekundi.

I Goran Ivanišević se nalazi u knjizi rekordera, pretpostavljate naravno od 9. maja 2001. godine. Tada je postao prvi teniser koji je nakon što je na turnir u Wimbledonu ušao sa Wild Card pozivnicom – na koncu izašao i kao pobjednik. Nedavno je još jedan teniser ušao u Guinnesovu knjigu rekorda. Riječ je o Ivi Karloviću. 

Hrvatski teniser Karlović do nedavnog trijumfa u velikoj borbi koja je trajala tri sata i 46 minuta odservirao je čak 61 as i time postavio rekord na posljednjem Grand Slam turniru u sezoni – US Open. 

Hrvatski teniser porazio je Yen-Hsuna Lua u pet setova, 4:6, 7:6 (4), 6:7 (4), 7:6 (5), 7:5.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box