Portal 072info

BiH: Tavla, igra stara 6.000 godina sve popularnija među mladima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Tavlu sam naučio igrati kada sam imao tri ili četiri godine, a nisam znao ni brojati do 10, kaže jedan od najpopularnijih igrača misaonog sporta u Turskoj i specijalni gost Sarajevo Opena, prvog Međunarodnog turnira tavle koji će se održati u BiH pod pokroviteljstvom Evropske federacije backgamona”

Tavla je najstarija poznata igra u današnjoj civilizaciji. Pronađeni su dokazi da se ona igrala prije 6.000 godina na prostoru tadašnje Perzije, odnosno današnjeg Irana. Dokazi za to su nađene kockice i tabla. Sama riječ ‘tavla’ znači tabla. Zanimljivo je da se kroz 6.000 godina tavla igrala u cijelom svijetu”, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) priča Mostarac Ramiz Zaimović, jedan od najpoznatijih igrača tavle u BiH i delegat u skupštini Evropske federacije Backgammon (EUBGF).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Legenda kaže da je kralj tadašnje Perzije tražio da mudraci osmisle jednu igru koja najviše sliči ljudskom životu, te su oni osmislili tavlu”, kaže Zaimović koji je ovu igru naučio kao dijete na Neretvi, po parkovima.

Tavla ili “backgammon” što u prevodu znači vraćanje na početnu poziciju je igra kombinatorike uz element sreće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako objašnjava Zaimović, nakon postavljanja 15 takozvanih pula na tavlu koja ima 24 polja, igrač ih vraća “u kuću”. Potezi se određuju bacanjem kockica. Igrač se na putu do kuće križa sa protivnikom i pokušava udariti njegovu figuricu i vratiti je na početak igre. Cilj je doći do kuće i pokupiti svoje pule.

Zbog upotrebe kockica rašireno je mišljenje da je tavla igra na sreću. Međutim, Zaimović to opovrgava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Tavla nije igra na sreću jer u igrama na sreću igrač ne odlučuje ni o čemu. U igrama na sreću vi ne učestvujete u igri”, kaže igrač naglašavajući da se u tavli mora aktivno misliti.

U Bosni i Hercegovini ova igra je priznata kao misaoni sport i Tavla savez BiH aktivno radi na njenoj popularizaciji i promovisanju. Kako AA saznaje od predsjednika skupštine Tavla saveza BiH i člana Upravnog odbora Evropske federacije backgammona Mehmedalije Sijarića, u 12 klubova koji Savez okuplja registrovano je 250 igrača. Na turnirima koji se održavaju jednom mjesečno dobiva se rejting koji na kraju godine prerasta u masters turnir na kojem se bira šampion BiH.

“Tavla savez BiH će se zalagati za četiri cilja, da zadržimo tavlu kao tradicionalnu igru, da omasovimo postojeći broj igrača, da se priključimo evropskim asocijacijama i trendovima i da uvedemo tavlu u neke školske i vanškolske aktivnosti u osnovnim i srednjim školama”, kaže Sijarić, artikulirajući činjenicu da je u novije vrijeme tavla sve više popularna među mladima koji je iz zabave igraju u kafićima, a uzimaju učešće i na omladinskim turnirima koji Savez organizuje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Omladinski turniri se održavaju s ciljem popularizacije tavle kod mladih igrača. U nekim od kafića u Sarajevu i Mostaru i u drugim gradovima tavla se igra ali neorganizovano. Mi ćemo te mlade ljude iz kafića pokušati organizirati da dođu da igraju sa nama. Mlađih igrača ima i oni će se nama pridružiti”, ističe Sijarić koji je u igri duže od 50 godina.

Rašireno vjerovanje da igranje tavle zabavlja samo stariju populaciju opovrgava sve veća popularnost među mladima.

Najmlađi član Saveza je dvadesetdvogodišnja Lejla Bračković koja je počela igrati kao djevojčica od deset godina, kako kaže, “u Turskoj, na plaži”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na plaži sam vidjela kako ljudi igraju, ispostavilo se da članovi moje porodice to znaju igrati, pokazali su mi i tako je počelo. Kao desetogodišnja djevojčica u tavli sam vidjela zabavu igranja sa starijim ljudima jer kao dijete nisam imala zajedničke teme sa starijima i uvijek sam željela da budem dio tog društva”, priča Bračković za Anadolu Agency dodajući da to nije samo igra bacanja kockice i pomjeranja poteza, već da u njoj mora biti taktike.

“Tavla je način života. Zahvaljujući njoj razvijaju se mnoge sposobnosti, čovjek mora misliti, računati, predvidjeti tuđi potez. U tavli ima i adrenalina, pogotovo kad igrate s ljudima koji imaju iskustvo, kada vidite kako se oni ponašaju, koliko strasti unose u to.”

Za nju igranje tavle ima zabavnu, edukativnu i takmičarsku svrhu. Vještine stečene igranjem tavle prenijela je na obrazovanje a i počela se baviti drugim sportovima. Kako kaže, tavla je “pokrenula” da se više uključi u društvo, a ne samo da obavlja školske aktivnosti. Dodaje da 70 posto njenih vršnjaka igra tavlu. Želi nastaviti igrati i postati dio reprezentacije BiH.

Tavla Savez BiH je uz Dansku, Francusku, Grčku, Norvešku, Island, Mađarsku i Hrvatsku jedan od osnivača Evropske federacije backgammon pod čijim pokroviteljstvom će se u maju ove godine u Sarajevu održati prvi zvanični Međunarodni turnir tavle pod nazivom Sarajevo Open.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Specijalni gost turnira bit će tridesetpetogodišnji Arda Findikoglu, jedan od najslavnijih igrača u Turskoj i svijetu. Vjeruje se da je tavla u BiH došla iz Turske u kojoj je veoma popularna. Kako kaže Sijarić, “u Turskoj ima više igrača tavle nego što ima stanovnika u Bosni i Hercegovini”.

U razgovoru sa AA Findikoglu kaže da ova igra u njegovoj zemlji još uvijek nije priznata kao sport, vjerovatno zato što je veoma rasprostranjena.

“Jako se trudimo vlastima objasniti da je tavla zapravo misaoni sport. U mojoj zemlji se ona igra stoljećima. Svaki otac nauči svoje dijete igrati tavlu. Ona se igra svugdje, čak i na ulicama. Mi kažemo da tu vještinu imamo u krvi”, priča Findikoglu koji je zbog strasti za igrom ostavio karijeru građevinskog inžinjera.

“Kao i većina Turaka, tavlu sam naučio igrati kada sam imao 3 ili 4 godine. Nisam uživao u tome jer tada nisam znao ni brojati do 10, i moj otac je bio ljut kad bih nešto pogrešno izbrojao u igri”, kaže nosilac više od 100 domaćih i međunarodnih priznanja, dodavši:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Za mene je tavla sam život. Svaku situaciju u svom dnevnom životu možete objasniti kao poziciju u igri. Ponekad uradite sve ispravno, ali zbog neke slučajnosti ne možete uspjeti. A ponekad, iako napravite neke greške, stvari krenu dobro i pobijedite. I šta god da se desi, život ide dalje. Nove šanse, nove mogućnosti. Sve u svemu, život je težak, ali dobar je osjećaj živjeti ga. Biti u igri života još je bolje.”

Findikoglu zaista živi od tavle. Organizuje turnire širom Turske i predsjednik je udruženja sportskog kluba backgammon koje okuplja oko 3.000 igrača iz 38 gradova i dio su nacionalne lige koja se igra u osam gradova. Njeni predstavnici učestvuju na međunarodnim događajima.

O predstojećem Sarajevo Openu kaže da će svakako doprinijeti BiH da zauzme mjesto na svjetskom kalendaru backgammon događaja. Dodaje da u današnjem svijetu u kojem vladaju nesuglasice igre i sportovi spajaju ljude i da bi tavlu trebali koristiti kao “zajedničko sredstvo u ostvarivanju mira i prijateljstva u svijetu”.

Sarajevo Open bit će najveće takmičenje u tavli koje se do sada održalo u BiH. Sijarić je kazao da za sada očekuje 150 igrača. Domaćin turnira će biti Tavla klub Vratnik iz Sarajeva, a turnir će biti održan 2. i 3. maja. To će biti prvi turnir koji će se odvijati u skladu sa pravilima Evropske backgammon federacije, a sistem takmičenja koji bude ustanovljen će se koristiti za naredne turnire Evropske federacije. Ovo će biti prilika za naše igrače da osvoje prve bodove za rejting listu EUBGF-a.

Na Prvom evropskom ekipnom prvenstvu u backgammonu za nacionalne reprezentacije koje je održano u Dubrovniku u septembru prošle godine reprezentacija BiH je osvojila šesto mjesto. Pobjednik prvenstva bila je reprezentacija Danske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME