Portal 072info

BiH treba novi Zakon o javnim nabavkama: Niko ne nadzire poslove teške tri milijarde KM

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač poslanik DF-a Damir Bećirović, dobio je negativno mišljenje nadležne Komisije odnosno Ustavnopravne, a poslanici PD PSBiH raspravljaju o tome, piše novinska agencija Patria.

 

Dopune Zakon između ostalog predviđaju da „u Zakonu o javnim nabavkama BiH u članu 92. stav (3) iza riječi: „provođenje ovog zakona” briše se tačka i dodaju riječi: „te vrši nadzor nad provođenjem Zakona.”

Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da su oni kao Komisija jedino mogli poslati Odboru Agencije da da svoje mišljenje.

Zaim Backović (BPS) kazao je da svi u sali znaju da se Zakon o javnim nabavkama zloupotrebljava.

– Neophodno je Zakon o javnim nabvakam temljeno prečešljati i napraviti novi zakon. U surotnom predstavljat će sve veću smetnju za ono što pripada državi – kazao je Backović.

Kako je navedeno u obrazloženju izmjena ovo je posebno značajno ako se u obzir uzme činjenica da je Zakon jedan od rijetkih (ako ne i jedini) sistemskih zakona u Bosni i Hercegovini koji nema definiran nadzor nad njegovim provođenjem, iako je opće poznata činjenica da se kroz ovaj zakon na godišnjem nivou troši više od 3 milijarde KM.

Dosadašnja praksa, u kojoj je kvazi nadzor vršen kroz postupak monitoringa, odraz je nepoznavanja značenja pojmova „monitoring” i „nadzor”, odnosno razlika između tih pojmova, njihovo potpuno pogrešno korištenje u praksi, ali i nedovoljna educiranost odgovornih lica u Agenciji za javne nabavke i potpuno odsustvo volje da se jedna takva stvar od suštinske važnosti uredi na adekvatan način.

– U vezi s tim, istovremeno sa usvajanjem ovih izmjena i dopuna, van snage se mora staviti Pravilnik o monitoringu postupaka javnih nabavki. Kao što je navedeno, sam institut monitoringa je potpuno besmislen u situaciji gdje postoji sistemski

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box