BiH trenutno nema alternativan plan za energetsku krizu koja hara Evropom

drva cijepanje1 696x462 1
Podijelite vijest

BiH trenutno nema alternativan plan za energetsku krizu koja hara Evropom.

Kao i ostatak Evrope, i naša zemlja zavisi od plina koji dolazi iz Rusije. Šta su alternative? Solarne, hidro i vjetro-elektrane? Struka kaže – zakasnili smo s projektom energetske efikasnosti. S druge strane, sve je izvjesnije da će Evropa ponovo pokrenuti konzervirane rudnike i nuklearne elektrane. Sve ovo Evropu i cijeli svijet vraća 50 godina unazad.

ČITAJ JOŠ:  U BiH u oktobru 143.566 turista, poznato i iz kojih država ih je najviše

Senida Fazlić je iz Ilijaša. Živi u porodičnoj kući i kaže da ne pamti ovako visoke cijene ogrjeva. Ugalj je nabavila u aprilu. Drva su prošlogodišnja.

Cijena peleta  po toni u prošloj godini iznosila je maksimalno 480 KM. Ove godine, tona peleta košta više od 1000 KM. Cijena iscijepanog ogrjevnog drveta po metru prošle godine iznosila je 97, a ove godine 165 KM.

Iz kompanije Drvosječa navode da je upravo prevelika potražnja za izvozom uzrok poskupljenja ogrjevnog drveta i peleta.

ČITAJ JOŠ:  Prošetajmo historijom Bosne i Hercegovine: Znate li koliko imamo dvoraca u domovini?

BiH sada plaća cijenu neulaganja u projekte energetske efikasnosti  kada je cijena energenata bila niska- smatra profesor Azrudin Husika. Sada je Vladama na teretu da subvencioniraju visoke cijene energenata.

Šta su alternative u BiH- jedno je od pitanja na koje se teži dati odgovor na konferenciji koju je organizovala privredna komora FBIH. Naša zemlja morala bi imati alternativni izvor energije koji podrazumijeva solarne, hidro i vjeroelektrane. Do tada, i dalje ćemo biti taoci energenata iz inozemstva poput plina.

ČITAJ JOŠ:  Provjerili smo gdje građani BiH namjeravaju provesti novogodišnje praznike

Hayat