Portal 072info

BiH u crvenom, ništa od slobodnog putovanja

bb460292b22906c040a0e8aa880bcb67
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije dogovorili su da koordiniraju uslove putovanja stanovništva tokom pandemije virusa korona, što podrazumijeva izradu “pandemijske mape” na osnovu koje će se donositi mjere za putovanje, a kako stvari sada stoje i sudeći po sadašnjim podacima, Bosna i Hercegovina bit će označena crvenom bojom kao visokorizična zemlja, tako da njeni građani u zemlje EU neće moći putovati bez PCR testa, karantina, izolacije ili testiranja u samoj EU.

Naime, usaglašeno je da se rizik za svaku zemlju procjenjuje na osnovu broja testiranih na 100.000 stanovnika u sedam dana prije same procjene kao i broja pozitivnih na koronavirus u posljednje dvije sedmice u određenoj evropskoj regiji. Prema tim parametrima, BiH je već u crvenom jer je u posljednje dvije sedmice imala više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Tačnije od 5. do 11. oktobra imala je 67 novozaraženih na 100.000 stanovnika, dok je sedmicu prije, odnosno od 28. septembra do 4. oktobra, bilo 41,56 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Jedan od parametara za “mapiranje” bit će i broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih, a za nesmetano putovanje u EU pored manje od 25 novozaraženih u posljednje dvije sedmice na 100.000 stanovnika bit će potrebno i manje od četiri posto pozitivnih od broja testiranih.

Kako su utvrdili evropski zvaničnici, narandžastom bojom bit će obilježeni oni kojima je broj zaraženih manji od 50 u posljednje dvije sedmice na 100.0000 stanovnika, a procenat zaraženih četiri i više posto.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ovom bojom bit će obilježene i države i regije u kojima je broj novozaraženih između 25 i 150, ali je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih manji od četiri posto.

Crvenom bojom bit će obilježene visokorizične zemlje u kojima je sada i BiH, a u kojima je situacija lošija u odnosu na uslove kojima je definisano obilježavanje zelenom i narandžastom bojom, dok će sivom bojom biti obilježene zemlje i regije za koje nema dovoljno informacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Putnici iz dijelova Evrope koji su obilježeni zelenom bojom moći će putovati bez ikakvih ograničenja, dok bi oni koji dolaze iz dijelova obilježenih narandžastom i crvenom bojom mogli imati obavezu karantina, samoizolacije ili podvrgavanja testiranju prije ili po dolasku u drugu državu.

Stručnjaci u BiH naglašavaju da je jako teško prognozirati kada bi se BiH mogla eventualno naći na “zelenoj listi” te da treba pratiti evropske zemlje koje sve više pažnje poklanjaju određenim geografskim područjima, s tim da se neke stvari u samoj BiH moraju bolje organizovati, kao što je broj testiranih.

EU neće mijenjati listu zemalja čijim građanima je na osnovu epidemioloških podataka dozvoljen ulazak na teritoriju Šengena, tako da će BiH i dalje ostati pod privremenim ograničenjima kada je riječ o putovanjima, pišu Nezavisne.

Iako je predviđeno da se ažuriranje “liste trećih zemalja” radi svake dvije sedmice, ono se ovoga puta nije našlo na agendi EU ambasadora koji su se jučer sastali u Briselu. Kako prenose pojedini mediji, u Briselu ocjenjuju da će se, imajući u vidu novi talas koronavirusa širom svijeta, lista za slobodno putovanje preko granice EU u narednom periodu samo smanjivati, a nikako povećavati.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6