Portal 072info

BiH u EU ne može prije 2025. godine

Zbog uništene ekonomije i etničkih podjela mnogi ne vjeruju da bi BiH mogla postati članica EU prije 2025. godine, istaknuto je u analizi Agencije Reuters situacije povodom posjete Igora Crnatka, ministra inostranih poslova BiH, Londonu.

Reuters piše da je BiH sastavljena od dva regiona visoke autonomije, koje čine srpska republika i bošnjačko-hrvatska federacija, koje povezuje slabašni centralni kabinet. Agencija je podsjetila na Crnatkovo obraćanje u Londonu i vijest da BiH neće moći predati aplikaciju za članstvo u EU u januaru, kako je prethodno bilo najavljivano. Reuters ističe da BiH može računati na milijardu eura, kojima će EU podržati reforme u BiH u naredne tri godine, te da se obavezala obezbijediti dodatnih 500 miliona eura za infrastrukturu.

Agencija ističe da je Crnadak tokom posjete Londonu sagovornike upozorio na opasnost širenja nacionalizma i ksenofobije u Evropi.

“Nacionalizam se hrani velikim prilivom imigranata iz Sirije i drugih zemalja u nevolji. Sve to može izazvati razočaranje u briselsku birokratiju”, ističe Reuters.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, smatra da je čak i 2025. godina iz sadašnje perspektive optimistična, uzimajući u obziru, kako kaže, činjenicu da u BiH reforme ne samo da idu sporo, nego u mnogim oblastima i unazad.

“Ni Srbija vjerovatno neće ući u EU prije 2020. godine, a mnogo je dalje već otišla od nas. E sad, da li će postojati neki politički razlozi u Evropi koji bi mogli promijeniti tu odluku, to nije nemoguće, ali zasad se ne vidi tako nešto”, rekao je Šolaja.

On se slaže da problemi unutar EU sada djeluju demotivišuće na nas, ali upozorava na činjenicu da je Evropa uvijek bila Evropa nacija i da je teško bilo očekivati da se desi što se desilo u Americi, odnosno da dođe do federalizacije.

“Ovo nije prva kriza u EU, bilo ih je i ranije i mislim da će biti načina da se to riješi ukoliko bude volje, a interesa svakako ima, zato što je previše uloženo u evropski projekat da bi se on napustio tek tako, tako da vjerujem da će se riješiti i sadašnja kriza s migrantima”, istakao je Šolaja.

Vehid Šehić, direktor Foruma građana Tuzla, ne slaže se s konstatacijom Reutersa da su etnički odnosi problem i da oni koče BiH na putu ka EU. Ističe da su odnosi među običnim ljudima mnogo bolji nego što to pokazuju politički odnosi. Slaže se, međutim, da ekonomski problemi i nedostatak pravne države predstavljaju ozbiljnu prepreku.

“Poseban problem predstavlja činjenica da je BiH ogrezla u nepotizmu, korupciji i organizovanom kriminalu, što sigurno tjera investitore i to sigurno usporava razvoj. Moramo stvoriti pravnu državu, u kojoj će se prvo građani osjećati sigurno, a onda i investitori. Bez toga nema ekonomskog razvoja ni puta ka EU”, istakao je on.

Što se tiče problema u EU po pitanju imigranata, Šehić je rekao da Evropa može mnogo naučiti iz primjera BiH, u kojoj su, kako tvrdi, građani vijekovima gradili interetničke odnose.

“Ti odnosi jesu donekle narušeni tokom rata, ali činjenica je da ste i tokom rata imali mnogo pozitivnih primjera ljudi koji su se opirali destruktivnim elementima i pokazali svoju ljudskost”, rekao je Šehić.

BiH obavijestila Brisel: Želimo u EU

Vlasti BiH zvanično su obavijestile Brisel o namjeri da se pridruže Evropskoj uniji.

Kako je kazao Bert Koenders, ministar spoljnih poslova Holandije, koja predsjedava Evropskom unijom, bh. vlasti kontaktirale su predsjedavajuću državu i izrazile svoju namjeru da se pridruže EU.

Crnadak: Učvršćena podrška

Posjeta Velikoj Britaniji je bila veoma važna jer smo učvrstili britansku podršku BiH na njenom evropskom putu, izjavio je juče Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je u Londonu još jednom afirmisao poznati stav da reforme i evropski put BiH ne mogu uspjeti ako svako ne bude radio svoj posao.

“Uloga entiteta mora biti precizno definisana i ne smije da bude zanemarena. Ne dolazi u obzir nikakvo slabljenje entiteta, a svi koji o tome govore imaju cilj da naprave jednu vrstu nemira i problema”, rekao je Crnadak.

vijesti.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Igrali se i nabasali na bakine poluge zlata: Otkriveno otkud i koliko vrijede

Redakcija

Tragedija: Dječak se popeo na vagon i poginuo pod naponom od 25.000 volti

Redakcija

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura sa bankomata

Redakcija

Erdogan uputio bajramsku poruku: Nikome nećemo dozvoliti da otima palestinsku zemlju

Redakcija

Aplikacije koje će vam pomoći da veza na daljinu bude lakša

072info

Koronavirus popularizovao biciklizam i u BiH: Kako možemo postati zdravija nacija?

072info

Ove namirnice su idealne za ljeto, imaju višestruko korisno djelovanje

072info

Bh. izvoz hrane porastao tokom pandemije

072info

TRAGEDIJA: Glumac spasio sina u posljednji trenutak, pa se utopio

Redakcija

SpaceX priprema prvo lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom

072info

Zubejda Gobeljić prva je kurra hafiza u BiH: Ljubav prema Kur’anu vodila me na ovom putu

072info

Tri osobe povrijeđene u sudaru kod Mostara

Redakcija

Emotivnim porukama i fotografijama poznate ličnosti čestitale Bajram

072info

BAJRAM BEZ OČEVOG MIRISA: Fali mi da mi kaže: “Blago babi”

072info

Izetbegović otvorio dušu: Nisam bio u trezoru, a 1986. sam govorio da će biti rat u BiH

072info

Četiri miliona građana Srbije prijavilo se za pomoć od 100 eura

072info

CIK za štampanje listića daje 1,1 milion: Za 10 godina potrošeno više od 120 miliona KM

Redakcija

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Ovo je novo, ogromno žarište virusa!

Redakcija

U sukobu migranata u Sarajevu sijevali i noževi, povrijeđeni prebačen na KUM

Redakcija

Vozeći automobil sletio s puta: Teško povrijeđen mladić

Redakcija