BiH u Hrvatsku najviše izvozi struju i hula-hop čarape, a uvozi desetine miliona KM vrijednosti čokolade

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prvih šest mjeseci 2022. godine iznosio je 23,2 milijarde KM i povećan je za 41,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine, podaci su Vanjskotrovinske komore BiH.

BiH je najviše izvozila električnu energiju, aluminij u sirovim oblicima, sjedala, izolovane žice i konstrukcije.

Najzastupljenija u tarifama uvoza je nafta, iza koje slijede aluminij, kameni ugalj, lični automobili i lijekovi.

Uvoz iz zemalja Evropske unije iznosio je 9 milijardi KM, dok smo u države EU izvezli robe u vrijednosti od 6,7 milijardi KM. Najznačajniji partner po obimu razmjene iz EU je Hrvatska.

ČITAJ JOŠ:  Rekordan izvoz oružja iz BiH: Pogledajte koje zemlje su kupovale najviše naoružanja od nas

U Hrvatsku najviše izvozimo električnu energiju, tkanine i hula-hop čarape, drvo i sjedala. Iz te države u prvih šest mjeseci 2022. godine uvezli smo 40 miliona KM vrijednosti čokolade i ostalih prehrambenih proizvoda.

Na tržište Srbije izvezli smo struju, koks, mrki ugalj, toplo valjanu žicu od željeza, drvo i konstrukcije. Iz Srbije smo uvezli 40,7 miliona KM vrijednosti kukuruza.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, i voće.

ČITAJ JOŠ:  Rekordan izvoz oružja iz BiH: Pogledajte koje zemlje su kupovale najviše naoružanja od nas

Razmjena vode, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i dalje rezultira deficitom.

Vodu uvozimo iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije. Do sada smo uvezli vode ukupne vrijednosti 109 miliona KM.

Komplete, jakne, sakoe, haljine i suknje u vrijednosti od 40 miliona KM građani BiH uvezli su iz Turske, Srbije i Njemačke. Jedan od uzroka vanjskotrgovinskog deficita je što BiH veliki dio uvoza ostvaruje isključivo radi izvoza, a došlo je i do povećanje cijena na općem nivou.

Klix

GODISNJICA
MARKETING