Portal 072info

BiH u ponoć preuzima kontrolu neba

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Zamjenik direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi /BHANSA/ Damir Ćopić potvrdio je da u ponoć ova agencija preuzima kontrolu neba u BiH.

Ćopić je naveo da u ponoć sa radom počinje i Centar meteorološkog bdijenja, te se i posao obavještavanja aviona o meteorološkom stanju tako preuzima od kolega iz Srbije i Hrvatske. Centar za kontrolu letenja smješten je u Sarajevu, a Centar meteorološkog bdijenja u Banjaluci.

Ćopić objašnjava da BHANSA preuzima kontrolu letenja u srednjem i dijelu gornjeg prostora, odnosno do nivoa 325 – do 10.000 metara.

“Svi potrebni uslovi su ispunjeni u koordinaciji sa Evrokontrolom i ljudima iz Brisela, te kolegama iz Srbije i Hrvatske”, rekao je Ćopić.

On je dodao da su potpisani i potrebni međunarodni ugovori koji čekaju verifikaciju.

“Ovim smo postali punopravna članica kontrole letenja. Sve avio kompanije i svi provajderi u svijetu od sutra znaju da BHANSA pruža usluge kontrole letenja u BiH”, kaže Ćopić.

On je podsjetio da je bilo mnogo problema u cijelom procesu preuzimanja kontrole, da su zbog toga u više navrata i probijani rokovi, te odgađano preuzimanje.

“Savjet ministara je zadužio Direkciju za civilno vazduhoplovstvo /BHDCA/ da izvede ovaj projekat do kraja. Tu su nastali određeni problemi. BHANSA je projekat preuzela 13. juna 2013. i zajedno sa Evrokontrolom i Srbijom i Hrvatskom krenula u finalizaciju”, naveo je Ćopić.

On ističe da je sve usklađeno sa standardima Evrokontrola.

U javnosti se nagađalo da Srbija i Hrvatska uzimaju milione maraka jer kontrolišu neba iznad BiH, ali Ćopić objašnjava da BiH za sada neće imati velike finansijske koristi.

“BiH je članstvom u Evrokontrolu potpisala multilateralni ugovor o rutnim naplatama. Kada budemo u potpunosti kontrolisali nebo u BiH nećemo naplaćivati sredstva koja su za usluge naplaćivale Srbija i Hrvatska, jer je potpuno drugačiji princip i oni imaju više sektora i ljudi. Ovo neće donijeti mnogo u finansijskom smislu, ali će donijeti pomak, ako BHANSA uspije opravdati svoje troškove, jer smo imali određenih blokada članova Savjeta agencije koji nisu htjeli glasati za odluke i usporavali su proces”, dodaje Ćopić.

Više koristi od kontrole neba BiH će imati tek nakon konačnog preuzimanja vazdušnog prostora.

Ćopić kaže da se odmah nastavlja s aktivnostima potpunog preuzimanja kontrole neba do nivoa 660, odnosno 20.000 metara.

“Planiramo to uraditi do kraja 2015, ali vidjećemo šta će nam reći ljudi iz Brisela”, rekao je Ćopić.

U Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH ranije su procjenjivali da će preuzimanje kontrole neba od 2016. obezbijediti BiH dobit od oko 165 miliona KM.

Srna

Podijelite članak