Portal 072info

BiH u Riju prvi put nakon Barcelone 1992. sa dvocifrenim brojem sportista

Bosna i Hercegovina, republika koja je u vrijeme bivše SFR Jugoslavije imala niz osvajača olimpijskih medalja, 24 godine nakon sticanja nezavisnosti i dalje čeka svoje prvo olimpijsko odličje. I ne samo to kako su godine prolazile olimpijski tim BiH imao je sve manje sportista, a i očekivanja uoči najveće sportske smotre bivala su sve manja.

Konačno ove godine u Rio de Janeiru, BiH će imati dvocifreni broj sportista u svom timu za Ljetne olimpijske igre, prvi put nakon Barcelone 1992. godine. Uz to po prvi put i ozbiljnog kandidata za osvajanje jedne od olimpijskih medalja. Riječ je o atletičaru Amelu Tuki, koji je prošle godine osvojio bronzu u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, a u Monacu istrčao najbolje vrijeme prošle sezone 1:42,51 minut, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Ove godine Tuka očigledno tempira formu za najveće takmičenje na kojem jedan sportista može nastupiti, Ljetnim olimpijskim igrama. Nije previše nastupao, a na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu osvojio je četvrto mjesto, što je sjajan rezultat, ali vidjelo se da u Tuki ima još jako puno rezerve. Osim njega BiH će u Riju predstavljati: Hamza Alić, Kemal Mešić, Lucia Kimani, Mesud Pezer (svi atletika), Larisa Cerić (džudo), Damir Džumhur (tenis), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (oboje plivanje).

Najbolji rezultat na Olimpijskim igrama koji BiH pamti i dalje je šesto mjesto strijelca Nedžada Fazlije na igrama u Sydneyu 2000. godine. No, u OK BiH se nadaju da će neko od deset sportista bh. olimpijskom tima nadmašiti taj rezultat u Riju. Posebno zbog činjenice da u bh. timu za Rio ima najviše sportista u istoriji sa ispunjenom olimpijskom normom, njih čak šest.

„Sa plivačima Aminom Kajtaz i Mihajlom Čeprkalom zaključena je čista od deset bh. sportista za Rio de Janeiro. Kada se uzmu u obzir uvjeti u kojima egzistiraju naši sportisti zadovoljni smo činjenicom da će ih u Riju biti deset. To je skoro dvostruko veći broj nego prije četiri godine u Londonu. Još kada pogledamo rezultate i vidimo da nikada nismo imali više sportista sa ispunjenim olimpijskim normama, onda zaista možemo reći da je ovo najjači olimpijski tim u istoriji BiH“, zadovoljno je pričao za Anadolu Agency (AA) Kvesić.

Svakako da je Tuka najveći adut BiH u Rio de Janeiru i da se od njega očekuje najbolji rezultat. No, nije isključeno da i neko od ostalih sportista iznenadi. To se posebno odnosi na atletiku, sport u kojoj BiH ima pet predstavnika.

„S obzirom da su naši sportaši u ovom olimpijskom ciklusu ostvarili izuzetne rezultate očekujemo da će nas obradovati u Riju, posebno jer znamo da je načelu tima Tuka sa svojim fantastičnim rezultatima. Naravno, nastojimo da što manji pritisak stvaramo oko Tuke. On je dokazao da je izuzetan vrhunski sportaš i sigurni smo da će dati sve od sebe da ostvari što bolji rezultat. Bezo obzira hoće li osvojiti medalju ili ne OK BiH će stajati uz njega, kao i uz sve ostale naše olimpijce“, jasan je Kvesić.

Prvi čovjek Olimpijskog komiteta BiH kaže da su pokrili 50 posto troškova, od 400.000 KM koliko će koštati nastup bh. sportista u Riju.

„Uspjeli smo pokriti polovinu troškova, a za ostatak očekujemo da ćemo imati pomoć Ministarstva civilnih poslova, kao i resornih entitetskih ministarstava. Naravno, uzdamo se i u naše vjerne sponzore, koji su nam nesebično pomagali svih ovih godina“, završio je Kvesić.

Olimpijski tim BiH za Rio 2016: Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani (atletika), Damir Džumhur (tenis), Larisa Cerić (džudo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje). Zvanično predstavljanje bh. olimpijskog tima biće upriličeno 26. jula u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u Sarajevu. Zastavu BiH na otvorenju igara nosiće atletičar Amel Tuka, koji ima najbolje rezultate u ovom olimpijskom ciklusu. Uz bh. sportiste u Brazil će otputovati devet trenera, šef misije i njegov zamjenik, press ataše i fizioterapeut, kao i tri člana Predsjedništva OK BiH u kojem su uz Kvesića, Siniša Kisić i Izet Rađo.

Barcelona 1992 – deset sportista: Mirjana Horvat (streljaštvo), Mirsada Burić, Kada Delić, Dragan Mustapić, Zlatan Saračević (atletika), Janko Gojković, Anja Magetić (plivanje), Vlado Paradžik (džudo), Aleksandar Đurić (kajak-kanu) i Mehmed Skender (dizanje tegova).

Atalanta 1996 – devet sportista: Kada Delić, Islam Đugum (atletika), Davor Vlaškovac (džudo), Fahrudin Hodžić (hrvanje), Samir Karabašić (kajak), Janko Gojković, Dijana Kvesić (plivanje), Faruk Hodžić (stoni tenis) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).

Sydney 2000 – devet sportista: Elvir Krehmić, Đuro Kodžo, Dijana Kojić, Željko Petrović (atletika), Arijana Jaha (džudo), Janko Gojković, Željko Panić (plivanje) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).

Atina 2004 – devet sportista: Jasminka Guber, Jasmin Salihović (atletika), Amel Mekić (džudo), Emir Šarganović (kajak), Željko Panić (plivanje), Srđan Miličević (stoni tenis), Zoran Prerad (taekwondo), Mervana Jugić-Salkić (tenis) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).

Peking 2008 – pet sportista: Hamza Alić, Lucia Kimani (atletika), Amel Mekić (džudo), Nedim Nišić (plivanje) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).

London 2012 – šest sportista: Kemal Mešić, Lucia Kimani (atletika), Ensar Hajder, Ivana Ninković (plivanje), Amel Mekić (džudo) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box