Portal 072info

BiH u teškoj poziciji u procesu pregovora o adaptaciji SSP-a: Država gubi više od 150 miliona KM

Vlasti BiH i resorni ministar u vrlo su teškoj poziciji kada su u pitanju pregovori o prilagodbi trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU uoči podnošenja aplikacije za članstvo, budući da će sam ovaj proces ipak znatno ići na štetu naše zemlje.

 

Prema saznanjima do kojih smo došli, onog trenutka kada vlasti BiH potpišu adaptirani SSP s Briselom država će u startu biti u budžetskom manjku više od 150 miliona KM zbog davanja trgovinskih olakšica Hrvatskoj!

Upravo je sama ova činjenica iskomplicirala proces podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo, a ne navodna zabrinutost pojedinih članica EU zbog jačanja terorizma u BiH.

U ovom trenutku, kako se čini, ne postoji jedinstven stav predstavnika bh. vlasti o tome u kojem trenutku podnijeti aplikaciju koja će, s jedne strane, u potpunosti trasirati put prema EU, a s druge strane otvoriti mnoga druga pitanja i nesumnjivo izazvati zabrinutost prevashodno domaće poljoprivrede.

Prema riječima Halida Genjca, predsjednika Glavnog odbora SDA i člana Zajedničke komisije parlamenta BiH za evropske integracije, dovođenje u vezu (ne)prihvatanja aplikacije s pitanjem terorizma je potpuna besmislica.

“Te teze mogu iznijeti samo oni koji ne poznaju ovo pitanje, ili oni vrlo zlonamjerni. Uslovi su poznati, to su mehanizam koordinacije, adaptacija trgovinskog dijela SSP-a, a u posljednje vrijeme se može čuti da je to i objavljivanje popisa stanovništva, što podržavam”, ističe Genjac.

Navodeći da iznosi lični stav, smatra da, ipak, ne treba žuriti s ovim procesom.

“Što se tiče adaptacije sporazuma, to je proces oštrog pregovaranja. Moramo voditi računa o interesima naših građana i proizvođača. I taj će proces potrajati”, kaže Genjac, te navodi da je ipak moguće stići planirani datum.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, za “Nezavisne” ponavlja zvanični stav kolektivnog šefa države.

“Predsjedništvo je zauzelo stav da će aplikacija biti podnesena do kraja ovog mjeseca, najkasnije u prvih deset dana februara”, poručuje on.

Aleksandra Pandurević (SDS), državni poslanik i član Zajedničke parlamentarne komisije, također odbacuje bilo kakvo dovođenje u vezu jačanje terorizma s podnošenjem aplikacije.

“BiH treba da riješi pitanje adaptacije SSP-a, i naša aplikacija tada će biti kredibilna. A terorizam nije samo problem BiH, to je problem EU i to mnogo izraženiji nego u BiH”, ističe ona.

Njeno mišljenje dijeli i Ljiljana Zovko (HDZ), također član Zajedničke parlamentarne komisije, koja zaključuje da će uvijek biti antagonizama prema BiH i negativnih mišljenja.

“Ne mislim da je BiH izvorište terorizma i da je to nemoguće nadgledati. A u ovom procesu ne možemo odustati, ne smijemo odustati samo što je to neko rekao”, zaključuje ona.

Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, na pitanja o samom procesu odgovara da svaka zemlja odlučuje kada će podnijeti aplikaciju.

“Da bi EU razmotrila aplikaciju potreban je značajan napredak u provođenju Reformske agende, što uključuje reforme koje potpadaju pod kopenhaške kriterije i dogovor o funkcionalnim pitanjima, uključujući mehanizam koordinacije. Za procesiranje moguće aplikacije jednako je važno da BiH provede konkretne aktivnosti na prilagodbi SSP-a”, poručuje Milović-Halilovićeva, čime posredno daje do znanja da je priča o mogućem usporavanju predaje aplikacije zbog pitanja terorizma vještački izazvana.

Podijelite članak

Počitajte još

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Igrali se i nabasali na bakine poluge zlata: Otkriveno otkud i koliko vrijede

Redakcija

Tragedija: Dječak se popeo na vagon i poginuo pod naponom od 25.000 volti

Redakcija

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura sa bankomata

Redakcija

Erdogan uputio bajramsku poruku: Nikome nećemo dozvoliti da otima palestinsku zemlju

Redakcija

Aplikacije koje će vam pomoći da veza na daljinu bude lakša

072info

Koronavirus popularizovao biciklizam i u BiH: Kako možemo postati zdravija nacija?

072info

Ove namirnice su idealne za ljeto, imaju višestruko korisno djelovanje

072info

Bh. izvoz hrane porastao tokom pandemije

072info

TRAGEDIJA: Glumac spasio sina u posljednji trenutak, pa se utopio

Redakcija

SpaceX priprema prvo lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom

072info

Zubejda Gobeljić prva je kurra hafiza u BiH: Ljubav prema Kur’anu vodila me na ovom putu

072info

Tri osobe povrijeđene u sudaru kod Mostara

Redakcija

Emotivnim porukama i fotografijama poznate ličnosti čestitale Bajram

072info

BAJRAM BEZ OČEVOG MIRISA: Fali mi da mi kaže: “Blago babi”

072info

Izetbegović otvorio dušu: Nisam bio u trezoru, a 1986. sam govorio da će biti rat u BiH

072info

Četiri miliona građana Srbije prijavilo se za pomoć od 100 eura

072info

CIK za štampanje listića daje 1,1 milion: Za 10 godina potrošeno više od 120 miliona KM

Redakcija

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Ovo je novo, ogromno žarište virusa!

Redakcija

U sukobu migranata u Sarajevu sijevali i noževi, povrijeđeni prebačen na KUM

Redakcija