Portal 072info

BiH ugrožava prioritete EU

1 315
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od ciljeva Evropske unije je postići nultu emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine, a Bosna i Hercegovina, kao potencijalni kandidat za članstvo, ugrožava njegovo ostvarenje.

Navodi se to u izvještaju Evropskog revizorskog suda pod nazivom „Odgovor EU na kinesku strategiju ulaganja pod državnom kontrolom“, koji je objavljen 10. septembra ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odgovor EU

Evropski revizorski sud djeluje kao vanjski revizor Evropske unije, a u svom izvještaju problematizira kineski kredit za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane (TE) Tuzla. 

– Kineske kompanije ne pridržavaju se okolišnih standarda EU. „Evropski zeleni plan“ jedan je od prioriteta Evropske komisije. Uprkos najavi s drugog foruma za saradnju „Jedan pojas, jedan put“ iz 2019. o ostvarivanju „otvorene, zelene i čiste saradnje“, i dalje se nastavljaju realizirati energetski projekti u kojima je gorivo ugljen – navodi se u izvještaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Drugi problem koji se ističe u izvještaju je vrlo aktuelan i tiče se, također, Bosne i Hercegovine, a radi se o uvođenju 5G tehnologije. Podsjećamo, lider na domaćem tržištu mobilnih usluga „BH Telecom“ je do sada imao dobru saradnju s kineskom kompanijom „Huawei“, a koja se spominje u izvještaju Evropskog revizorskog suda.

– Mnogi opisuju upotrebu kineske 5G opreme u ključnoj infrastrukturi u EU kao potencijalnu prijetnju. 5G tehnologija područje je u kojem bi usklađeni pristup EU mogao biti prednost, posebno u pogledu cyber sigurnosti koja bi mogla utjecati na funkcioniranje unutrašnjeg tržišta. U svjetlu njihove isključive nadležnosti u pogledu nacionalne sigurnosti, države članice imale su različite odgovore u pogledu saradnje s Kinom na 5G mrežama. Neke od njih bile su oprezne u pristupu, ali nastavile su sarađivati s kineskim tehnološkim preduzećem „Huawei“ na razvoju 5G mreža, naprimjer u Njemačkoj i Belgiji – istaknuto je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaje se da je Češka, suprotno tome, prekinula saradnju s kineskim dobavljačima 5G tehnologije nakon što je u 2018. njihov nacionalni centar za cyber sigurnost izdao upozorenje.

SAD i Slovenija

Podsjećamo, nedavno su slovenski premijer Janez Janša i američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) potpisali sporazum o kibernetičkoj sigurnosti, a potpisana je i bilateralna izjava o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor „BH Telecoma“ Sedin Kahriman tada je za „Avaz“ kazao da će „BH Telecom“ po pitanju opredjeljenja u svom daljnjem razvoju slijediti opredjeljenje vlasnika, u ovom slučaju Vlade FBiH.

– „BH Telecom“ nema potpisan ugovor ni s jednom kompanijom za uvođenje 5G mreže – istakao je Kahriman.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Završna faza pripremnih radova

Pripremni radovi vrijedni 18,9 miliona KM na gradilištu najveće poslijeratne investicije u BiH Bloku 7 Termoelektrane u Tuzli ulaze u završnu fazu, a u narednom periodu gradilište će sukcesivno biti predavano u ruke kineskom partneru koji ima rok od 56 mjeseci da formira termoenergetski objekt.  

Partneri su kineski konzorcij „China Gezhouba Group Company Limited“ Peking i „Gedi – Guandong Electric Power Design Institute“, a njima će stručnu pomoć pružati inžinjeri iz Pekinga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)