Portal 072info

BiH ukinula vize za državljane 10 zemlja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o vizama s 10 novih zemalja čiji su državljani oslobođeni obveze pribavljanja viza za ulazak, tranzit, izlazak i boravak u BiH. U bezviznom režimu su Antigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Mauricijus, Sejšeli, Sveti Kristofor i Nevis, Azerbejdžan, Bahrein, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati , saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U saopštenju se navodi da se u bezviznom režimu BiH do 90 dana nalaze ukupno 72 zemlje čiji su državljani oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriju BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Viza su oslobođeni i državljani još 14 država s kojima BiH ima zaključen međunarodni sporazum o oslobađanju od viznog režima za nosioce pojedinih vrsta putnih isprava.

Državljani pet država koji imaju službeni i diplomatski pasoš, na bazi reciprociteta i poslovnih interesa BiH, takođe su oslobođeni pribavljanja viza.

Pored uvrštavanja šest zemalja s Bijele (Schengen) liste u skladu s propisima europskog zakonodavstva (Antigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Mauricijus, Sejšeli, Sveti Kristofor i Nevis), u bezvizni režim uključeni su Azerbajdžan, Bahrein, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati zbog razvijenih bilateralnih odnosa s ovim državama i intenziviranja poslovnih kontakata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BHRT

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME