Portal 072info

BiH umjereno zadužena, naše komšije plivaju u dugovima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Samo su Kosovo i Makedonija manje zaduženi od BiH. Kosovo jer nije imalo priliku za kreditne aranžmane, a Makedonija je iza BiH tek jedan procenat po visini javnog duga. U izvještaju Svjetske banke se navodi visina javnog duga u odnosu na BDP ali i projekcija dugova u ovoj godini i na kraju sljedeće 2017. godine.

U 2015. godini javni dug Bosne i Hercegovine iznosio je 39,5 posto od ukupnog BDP – bruto društvenog proizvoda. U 2016. godini će on neznatno porasti na 41,4 posto, a u 2017. godini na 42 posto BDP-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Crnoj Gori visina duga u odnosu na BDP će u 2016. godini biti 72,3 posto BDP-a a u 2017. još više – 76,4 posto, što je vrlo upozoravajuće.

U Srbiji je visina javnog duga iznosila 69,5 posto od BDP-a. Pretpostavlja se da će u ovoj godini javni dug dostiči 73,2 posto od BDP-a, a u sljedećoj 73,3 posto od BDP-a. To je strahovito visok javni dug sa kojim se država vrlo teško može izvući na zelenu granu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon Srbije i Crne Gore Albanija je treća po visini javnog duga u državama jugoistočne Evrope: U 2015. godini 67,8 procenata BDP-a, u ovoj godini će imati 65,8 posto, a u idućoj 62,9 procenata. Dakle, dug Albanije će se smanjiti za gotovo pet procenata.

Sve u svemu BiH je umjereno zadužena država. Potreban joj je hitan razvoj privrede i neka vrsta ozbiljne reforme da bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke, piše Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)