Portal 072info

BiH: Uništena 4.854 nesigurna predmeta, a među njima i mnogo igračaka

Na tržištu Bosne i Hercegovine mnoštvo je proizvoda koji ne zadovoljavaju propisane sigurnosne standarde, a dio njih nadležna tijela uspijevaju “prepoznati” i onemogućiti njihov plasman do krajnjih korisnika, odnosno građana, piše Večernji list BiH.

Povlačenje s tržišta Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, prošle godine je administrativno, vizualno ili laboratorijski kontroliran 251 model proizvoda, od čega je 130 modela bilo neusklađeno s propisanim sigurnosnim zahtjevima. Riječ je o ukupno 374.200 komada tih proizvoda.

Nakon otkrivanja neusklađenosti su otklonjene kod 366.929 komada spornih modela različitih proizvoda, dok je 7271 primjerak povučen s tržišta BiH. Dio povučenih primjeraka neprehrambenih proizvoda je sukladno propisima i procedurama uništen. Od spomenutog broja (7271), čak 4854 primjerka su uništena.

Naravno, nije ista opasnost od distribucije i korištenja svih proizvoda koji ne zadovoljavaju sigurnosne standarde, a koji su uspjeli ući na tržište BiH. Tijekom aktivnosti proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem identificirano je 58 modela nesigurnih proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače. U toj skupini proizvoda nalaze se različita elektronička oprema, bicikli, sportska oprema, igračke, oprema za telefone, osobna zaštitna oprema i proizvodi koji dolaze u kontakt s kožom.

Po brojnosti prednjače predmeti iz elektroničke opreme te, što je zabrinjavajuće, igračke jer je riječ o predmetima koji su namijenjeni djeci. Brojni rizici Različite su i vrste rizika zbog kojih su ti predmeti povučeni s tržišta i proglašeni posebno rizičnim za potrošače. Prednjače kemijski i rizik od ozljeda, ali su zabilježeni i rizici od strujnog udara te od utapanja, oštećenja sluha, požara i opeklina.

Kina je odavno glavna zemlja podrijetla većine neprehrambenih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu pa ne čudi podatak, do kojeg se došlo analizom, da je najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače iz Kine, čak 79%. Od ostalih zemalja, među nesigurnim proizvodima značajnije su zastupljeni još samo oni iz Turske, dok se sporadično javljaju i domaći te proizvodi iz Poljske i Njemačke, kao i oni za koje je nemoguće utvrditi zemlju podrijetla.

U otkrivanju i uklanjanju opasnih i rizičnih proizvoda s tržišta vrlo je važna i suradnja s građanima. Agencija za nadzor nad tržištem BiH je prošle godine odgovorila na 29 upita i prigovora potrošača. Ono što otežava rad Agencije, a time i učinkovitiji nadzor nad tržištem je neusvajanje novog državnog zakona i smjernica novog pristupa EU.

Unatoč tomu, u ovoj godini planiran je proaktivni nadzor nad tržištem 20 skupina proizvoda, uključujući dječje krevetiće, laserske pokazivače, magnetne igračke, dječje svjetiljke, motorne kosilice, električna glačala…

Želimo čuti vaše mišljenje:

drukciji.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box