Portal 072info

BiH upropastila plan da ne ovisi o ruskom plinu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina s Hrvatskom je prije više od deset godina intenzivno razgovarala o tome kako osigurati svoju, pa i evropsku, neovisnost o ruskom plinu.

Snažan interes

– Odmah po imenovanju za premijera BiH ušao sam u razgovore s tadašnjim premijerom Hrvatske, pokojnim Ivicom Račanom, te predsjednikom Stipom Mesićem. Oni su tražili način da u Pločama naprave veliku luku i skladišta za tečni plin (LNG). Mi smo već imali razvijene odnose s dosta arapskih zemalja, posebno Katarom, o kupovini i skladištenju, te prodaji plina Evropi. Interes s obje strane bio je ogroman. No, dolaskom Ive Sanadera na vlast, sve je to zaustavljeno – prisjeća se Adnan Terzić, koji je na čelu Vijeća ministara bio od decembra 2002. do januara 2007. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Priča o energetskoj neovisnosti Evrope bila je jedna od ključnih tema nedavno održanog “Croatia Foruma”.

O tome su ponajviše pričale američka zamjenica šefa diplomatije zadužena za Evropu i Euroaziju Viktorija Nuland (Victoria) i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako su hrvatski mediji objavili, dogovor je da se što prije počne s gradnjom skladišta za tečni plin na otoku Krku.

Projekt je težak 630 miliona eura i Zapad će ga skoro u cijelosti finansirati. S Krka već postoje naftovodi i uz njih bi se gradio i plinski krak. Plan je da se plinom tako opskrbljuje ne samo EU nego čak i Ukrajina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I za taj projekt prije desetak godina je postojao snažan interes BiH.

Almir Bečarević u to vrijeme rukovodio je “BH-Gasom” i u dogovoru s vlastima Unsko-sanskog kantona urađena je studija plinofikacije tog dijela BiH. No, tu se nije stalo i ona je predviđala da krak plinovoda s Krka ide kroz BiH do Zenice.

Tadašnja Vlada Hrvatske dala je pisanu saglasnost za priključenje plinovoda na tri tačke – Bosanski Brod, USK, iz pravca Plitvičkih jezera, te Split/Ploče, gdje nam više odgovara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bez odgovora

No, tadašnje rukovodstvo „BH-Gasa“ smijenjeno je i „stručnjaci” su sve urađeno, jednostavno, stavili u ladicu.

Hrvatske su vlasti, ipak, računajući na ovaj projekt, svojevremeno, dok je na čelu „BH-Gasa“ bio Adnan Kreso, uputile dopis s pitanjem je li BiH zainteresirana za ovaj projekt, ali odgovor, navodno, nikada nisu dobile.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nismo uključeni

Bosna i Hercegovina nije uključena u najnoviju ideju plinovoda s Krka do Ukrajine. Kako nam je rečeno u državnoj vladi, oni su o ovome saznali iz novina i s hrvatskim vlastima nije bilo ni riječi o ovoj ideji.

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)