BiH: Uvođenje 4G mreže u roku od šest mjeseci nakon usvajanja Politike sektora

Nakon usvajanja Politike sektora operatreri su jedinstveni da mogu u roku od šest mjeseci uvesti 4G mrežu na cijeloj teritoriji BiH, rečeno je nakon sastanka ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske sa direktorom Regulatorne agencije za komunikacije Predragom Kovačem i čelnicima tri telekom operatera u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović, izvršni direktor za nepokretnu mrežu HT Eroneta Tomislav Ruk i generalni direktor Mtel-a Marko Lopičić, razgovaralo se o problemima mreže 4. generacije, kao i usvajanju Politike sektora elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine za period 2017.- 2021. godine.

Kako je istakao ministar Jusko, jedini resurs “koji nemamo jeste vrijeme, zbog čega je održavanje ovog sastanka od velikog značaja”. Dok se u svijetu, naveo je, već razgovara i radi na uvođenju 5G mreža, Bosna i Hercegovine i Ukrajina su jedine zemlje u kojima se i danas koristi 3G mreža. 4G ili LTE je četvrta generacija mobilne mreže koja omogućava najbrži mobilni internet na mobitelu, tabletu ili kompjuteru.

“Regulatorna agencija za komunikacije telekom operaterima može dodijeliti samo šest mjeseci testnog ispitivanja 4G tehnologije, bez mogućnosti produženja, do dobijanja stalne dozvole“, rekao je Kovač.

Mirsad Zaimović, direktor BH Telecoma, naglasio je da su se dolaskom Juske na čelo Ministarstva mnoge stvari pomakle s mrtve tačke, pa tako i one koje se tiču telekom operatera.

Anadlija