BiH već 2016. ide na nove izbore: U oktobru birate ko će za vas pregovarati o novom Ustavu!

BiH već 2016. ide na nove izbore: U oktobru birate ko će za vas pregovarati o novom Ustavu!

Međunarodna zajednica za idući godinu, kada se obilježava 20 godina potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i 20. godišnjica genocida u Srebrenici sprema ključnu inicijativu za ustavne reforme koja bi mogla odrediti sudbinu zemlje, potvrđeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) iz više diplomatskih izvora.

Naime, već duže vrijeme Vašington i Berlin održavaju kontakte u pokušaju formirati paket reformi koji bi donio funkcionalnost državi, a bio u najvećem dijelu prihvatljiv svima u BiH. Aktuelni bh. lideri su u avgustu pozvani u Berlin na preliminarne razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel.

Vrhunac inicijative je planiran za proljeće naredne godine, a ukoliko bi ona prošla, BiH bi već za dvije godine čekali novi opći izbori, saznaje Patria.

Nakon više od šest godina potpunih blokada u BiH, ključnim silama u međunarodnoj zajednici je postalo jasno da će se bez ustavnih promjena situacija u našoj državi samo dodatno pogoršavati, te ovom inicijativom žele spriječiti eventualnu eskalaciju krize širih razmjera.

Istovremeno, sazrilo je mišljenje i da tih promjena neće biti bez snažnog pritiska izvana.

U paketu ustavnih promjena bi, kako nam je rečeno, između ostalog, trebalo biti provođenje presude Sejdić-Finci, nova reforma pravosuđa i policije te bolja funkcionalnost Vijeća ministara i uvođenje novih resora.

Također, u okviru ovog plana je i spajanje općih i lokalnih izbora, što bi stvorilo velike uštede. Tako bi već 2016. BiH imala nove opće izbore zajedno sa, od ranije planiranim, lokalnim izborima i to sve prema novom ustavu.   

Tome se uklapaju i očekivanja unutar međunarodne zajednice da ni nakon izbora u oktobru neće doći do značajnijih promjena u odnosu snaga i do političke stabilizacije.

– Bit će teško formirati vlast nakon izbora, gotovo jednako teško kao i dogovoriti ustavne promjene. Stoga je možda najbolje nakon izbora tražiti koaliciju i dogovor o ustavnim promjenama, a onda od 2016. krenuti sa novim izborima i novom vlašću, po novom ustavu koju će biti lakše formirati i koja će bolje funkcionirati – kazao nam je jedan diplomatskih izvor.  

Stoga će ovi izbori, kako saznajemo, biti važni ponajviše zbog toga što će odlučiti o tome ko će biti uključen u razgovore o ustavnim promjenama.

Kada su Bošnjaci u pitanju, kako saznajemo, bit će od sudbinskog značaja da ih u tim pregovorima zastupaju političari sa međunarodnim ugledom i poznanstvima, jer će veze sa međunarodnim faktorom, kao i u Dejtonu biti od najveće važnosti. Pitanje je da li bi u tom pregovorima pravi rezultat za BiH mogli izvući aktuelni funkcioneri koja su njihove parije i avlije najvažnije. 

– Ukoliko Bošnjaci uđu nespremni u ovaj proces, zabavljeni uskim stranačkim interesima, niko im ne može garantirati kakva će država izaći iz to procesa jača ili slabija. Jedino je sigurno da će biti lakša za upravljanje i funkcionalnija, ali ima više načina da se to postigne – pojasio je diplomatski izvor Patrie.

Istovremeno, Sofia Sebastian, ekspert za Balkan iz Španije u tekstu koji je objavio i CNN poziva međunarodnu zajednicu da pokrene inicijativu i pomogle deblokadu u BiH. Ona ističe da bi oktorbarski izbor mogli biti ključni moment za zemlju koja je paralizirana već godinama.

– Nasilje u Iraku i Siriji je van domašaja zapadnih sila, ali SAD i Evropa imaju mogućnost da se aktiviraju u BiH i osiguraju toj državi stabilniju budućnost. Ovu šansu ne smiju propustiti – navodi Sebastian, prenosi NAP.

nap.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica