AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Prije godinu dana studenti iz Tuzle počeli su raditi zaštitne vizire za medicinsko osoblje uz pomoć 3D printera. Danas, studenti mašinstva i medicine zajedničkim snagama ulaze u svijet biomedicinskog inžinjeringa.

Početkom pandemije teško se nabavljala medicinska zaštitna oprema pa se tuzlanski studenti odlučili da sami prave vizire koje su osmislili za nekoliko dana.

“S tim da smo u tom periodu nabavili 3D printere i sav potrebni materijal. Dakle, pomoću 3D printera mi izrađujemo ovaj donji dio i ovaj gornji dio. Ovu plastiku moramo rezati pomoću nekih drugih mašina i ovo je guma koja nam služi da vizir stoji na glavi”, pojašnjava Merima Berbić, Mašinski fakultet Tuzla.

“Primjenom visokih tehnologija i reverzibilnog inžinjeringa, stali smo u kraj dobrim dijelom pandemiji COVID-19. To je dokaz da su te tehnologije neophodne i ako se iskoriste na pravi način mogu biti veoma korisne”, zaključuje Denis Bećirović, Mašinski fakultet Tuzla.

A da su korisne, pokazuje primjer žene čije zdravstvene probleme doktori nisu mogli otkriti golim okom. Od snimaka magnetne rezonance i uz pomoć softvera,urađena je njena lobanja u realnoj veličini i problem ja otkriven.

“Gipsani je model i to je starija metoda koja se koristila. Pomoću tog 3D modela, uspjelo se vidjeti u čemu je problem i doći do rješenja, olakšati doktorima posao i olakšati život toj gospođi. Ovo je njena realna veličina, njene glave, njene lobanje, koja ima sve elemente. Kao što vidite, neki zubi se nisu mogli skenirati. Zavisno kako koji dio tijela baca sjenu i zavisi može li se on skenirati i može li doći svjetlost do njega”, kaže Tarik Bećirović, Mašinski fakultet Tuzla.

Mašinski fakultet ima printere za opštu upotrebu ali i sofisticirane za posebne slučajeve. Oprema je dostupna studentima da se obučavaju za tržište rada, posebno za medicinski inžinjeringa, zajedno sa studentima medicine.

“Tu puno prostora imamo. Autoindustrija je zasićena ovdje. Međutim, imamo UKC sa kojim možemo kao Univerzitet ostvariti uspješnu saradnju i krenuti u izdradu tih stvari i biti ‘support’ našem medicinskom osoblju”, smatra Bećirović.

“U budućnosti tu vidim 3D printanje organa što je veliki korak u budućnosti, ne samo medicini nego svim ostalim granama“, dodaje Suada Mehić, Medicinski fakultet.