Portal 072info

BiH zatvara granicu za migrante?

Vijeće ministara usvojio je jučer nacrt informacije sa prijedlogom mjera koje treba da budu hitno preduzete sa fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, kojom se, kako je pojasnio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, predviđa i mogućnost zatvaranja granice BiH.

On je ocijenio da se u okruženju stvara atmosfera da BiH na neki način bude žrtva migrantske krize, da neke države na putu balkanske rute olako prilaze ovom problemu i puštaju migrante da dolaze do BiH.

Mektić je pozvao sve institucije i nivoe vlasti u BiH da se uključe u rješavanje ovog problema, da se ne bi dozvolilo da BiH postane prostor u kojem će se koncentrisati veliki broj migranata bez ikakvog rješenja.

“Usvojili smo nacrt ovog plana. Vjerovatno je da će biti i nekih korekcija u samom planu, ali je suština u tome da ćemo se isključivo fokusirati na  granicu, odnosno mogućnost njenog zatvaranja”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da ima informaciju da je Srbija ovih dana raspustila svoje imigracione centre, da veliki broj tih migranata luta regionom, te očekuje da će migranti u većem broju da krenu prema BiH, a da se oni koji su već u BiH koncentrišu prema Sarajevu.

“Problem moramo rješavati u koordinaciji i na svim nivoima zajedničkim naporima”, naveo je Mektić i naglasio da BiH neće dozvoliti da bude žrtva neodgovornog ponašanja bilo koje zemlje kada je riječ o problemu migrantske krize.

“Ako ne bude korektne saradnje, ići ćemo dotle da sve usmjerimo na zatvaranje naše granice”, poručio je Mektić.

On je pojasnio da to znači uključivanje svih kapaciteta koji su na raspolaganju i u skladu sa zakonom, ali istovremeno će se ići i sa porukom prema Evropskoj uniji, jer je, kako je ocijenio, riječ o problemu koji nije isključivo u vlasništvu regiona ili BiH, već upravo EU.

“Ovaj problem ni na koji način ne treba da se reflektuje na bilo koju zemlju u regionu. Ovdje je namjera da ti ljudi dođu do EU i mi smo žrtva u tim njihovim nastojanjima. EU se mora izjasniti o tom problemu jer on počinje iz Grčke, odnosno, EU”, istakao je Mektić.

Mektić je rekao da će se raditi na jačanju kapaciteta institucija BiH, kako Granične policije, tako i Službe za poslove sa strancima.

Kad je riječ o zbrinjavanju postojećih migranata u BiH, Mektić je naglasio da je dogovoreno uklanjanje šatorskog naselja iz Sarajeva, te obezbjeđivanje takvih kapaciteta da se onemogući migrantima da borave u parkovima i na ulicama gradova, već u centru koji je za to namijenjen.

“Migranti će morati da se sklone sa ulica i parkova. Mi ćemo im obezbijediti uslove u skladu sa međunarodnim standardima. Pružićemo im sve uslove – hrana, higijena i medicinsko zbrinjavanje i oni će morati u taj smještaj. Ne mogu oni u našoj zemlji odlučivati gdje će i kako boraviti”, rekao je ministar bezbjednosti.

On nije isključio da će migranti biti i prisilno prebacivani u centre napominjuči da postoji mogućnost da im se promijeni status azilanta – ilegalnog migranta, te ograničiti kretanje i stavljanje pod nadzor.

“Ne možemo dozvoliti da oni ne poštuju zakone ove zemlje”, dodao je Mektić, naglašavajući da očekuje da dopunjen i dorađen izvještaj bude potvrđen na narednoj sjednici.

Mektić je napomenuo da je na današnjoj sjednici Vijeće ministara bilo riječi i o smještaju Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH, napominjući da se za donošenje konačne odluke očekuje dodatna informacija iz ove agencije.

Srna

Podijelite članak