BiH zeleno svjetlo za izvoz krompira u EU

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu Evropske unije, tijelo dogovorno za sigurnost hrane, dao je zeleno svjetlo Evropskoj komisiji da pripremi uredbu kojom će proglasiti da u BiH nema prstenaste truleži krompira, čime biti omogućem izvoz krompira iz BiH u EU.

Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu Evropske unije, tijelo dogovorno za sigurnost hrane, dao je zeleno svjetlo Evropskoj komisiji da pripremi uredbu kojom će proglasiti da u BiH nema prstenaste truleži krompira, čime biti omogućem izvoz krompira iz BiH u EU, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, na sastanku održanom 26. i 27. marta 2015. godine, pozitivno je ocijenio podatke dostavljene iz Bosne i Hercegovine.

“Nakon što uredba bude usvojena, biće omogućen izvoz krompira iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Sektor proizvodnje krompira je primjer u kojem je BiH pokazala da ima učinkovite sisteme kontrole i nadzora, kao i funkcionalnu koordinaciju, gdje osoblje u raznim institucijama i vlasti rade kao jedan tim. To je pozitivan primjer koji treba slijediti u drugim područjima, kao što su pripreme za izvoz mliječnih proizvoda”, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

bh-index.com