Portal 072info

Bihać domaćin centralne svečanosti proslave Dana armije

Armija RBiH
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Armija RBiH
Armija RBiH


U kasarni Adil Bešić u Bihaću održaće se centralna svečanosta obilježavanja 22-ge godišnjice Armije R BiH, ali i 9-te godišnjice 2. pješadijskog rendžerskog puka OS BiH

Povodom obilježavanja 22. godišnjice formiranja Armije R BiH u Ministarstvu za boračka pitanja danas je održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o značaju obilježavanja ovog historijskog datuma, te  sadržajima kojima će on biti obilježen. Inače naš kanton ove godine je domaćin centralne manifestacije obilježavanja 22. rođendana AR BIH i 9-te godišnjice 2. pješadijskog rendžerskog puka OS BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije 22 godine,  15 aprila 1992. godine osnovana je Armija RBiH i od tada se taj datum slavi kao Dan armije. Armije Republike Bosne i Hercegovine osnovana je u cilju očuvanja i zaštite države  njene teritorije kao suverene, nezavisne i slobodne države svih njenih građana.

Tokom ratnih godina prerasla je iz odbrambene, u oslobodilačku respektabilnu i jaku vojnu snagu, a njene pobjede zaustavljene su potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove godine Bihać je domaćin centralne svečanosti, a cilj svega je prenijeti novim pokoljenjima istinu o značaju i ulozi Armije R BiH.

Resorno ministarstvo imenovalo je koordinacioni odbor za realizaciju ove manifestacije, a nosilac  aktivnosti  je Savez dobitnika najviših vojnih priznanja USK.

U kasarni Adil Bešić u Bihaću održaće se centralna svečanosta obilježavanja 22-ge godišnjice Armije R BiH, ali i 9-te godišnjice 2. pješadijskog rendžerskog puka OS BiH. Uz ceremonijalni dio, planirane su i druge aktivnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U utorak, 8. aprila u kasarni će biti organiziran dan otvorenih vrata od 10 do 13 sati, a kasnije je revijalna nogometna utakmica veterana Armije i pripadnika OS BiH.

I narednih dana organizoraće se niz sportskih, vjerskih i kulturnih sadržaja , a na dan centralne svečanosti planiran je  obilazak šehitluka po svim općinama kantona, te odavanje počasti herojima  Armije R BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

rtvusk

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija