Bihamk moli vozače da još ne mijenjaju zimske gume

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zimska oprema u automobilima nije obavezna od danas, 1. aprila, i vozači u BiH moraju mijenjati njihove gume na ljetne.

Prema važećem Zakonu u Bosni i Hercegovini, od 1. novembra pa sve do 1. aprila, zimska oprema je obavezna u svakom automobilu. To podrazumijeva zimske gume, koje se bolje ponašaju na niskim temperaturama i koje nam garantuju da će automobil bolje prijanjati uz cestu.

Od 1. aprila, ove gume se trebaju mijenjati u ljetne. Osim toga, kako bi adekvatno spremili svoj automobil za nadolazeći period, trebali bi uraditi još nekoliko stvari. Najbitnije je svakako očistiti automobil temeljito od soli, koja se posipala po cestama a može oštetiti unutrašnjost vozila.

Padavine su karakteristične za ovaj mjeseca pa se do sada, od kako FHMZ vrši evidenciju, nije dogodilo da nema ni kapi kiše tokom aprila. I po pitanju snijega april može ponuditi veoma zanimljivu sliku, a prema objavljenog prognozi zavoda za naredne dane, trebamo se pripremiti za snijeg i pad temperature

Meteorolozi su za naredne dana najavili zahlađenje sa padavinama (snijeg u višim planinskim predjelima), pa vozače molimo da iako zimska oprema od jučer nije više zakonska obaveza, da još uvijek ne mijenjaju zimske gume.

Kontakt između ceste i vozila ostvaruje se preko guma, odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i ceste. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom.

Odgovarajuće gume prva su stavka kojoj treba posvetiti pažnju. Kada temperatura padne ispod sedam stepeni elastičnost ljetne gume se gubi, one postaju prekrute pa je koeficijent prijanjanja znatno niži. Put kočenja postaje duži, a mogućnost upravljanja vozilom znatno lošija. Stoga ljetne gume zamjenite zimskim. Provjerite imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Gume trebaju imati najmanje 4 mm profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara.

Povećajte pritisak u gumama do vrijednosti koju preporučuje proizvođač, a koje možete naći u knjižici vozila ili na unutrašnjoj strani vozačevih vrata. Guma sa odgovorajućim pritiskom pruža najbolje prijanjanje za podlogu i onemogućava oštećenje točka prilikom nalijetanja na rupu ili ivičnjak. Vožnja sa preniskim pritiskom u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, kao i pogoršanje voznih i upravljačkih karakteristika vozila.

Crna-hronika