Portal 072info

BIHAMK: Od danas posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od 15. novembra do 15. aprila zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uslove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno četiri mm) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno četiri mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova. Za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme iznosi 40 KM. Iz BIHAMK-a navode da se zbog loše informisanosti vozača dešava da imaju zimske gume ali ne posjeduju lance, što je u redu po zakonu, ali u slučaju obilnijih padavina, nižih temperatura, posebno na planinskim prevojima, ne mogu se kretati na cesti.

Veoma često se dogodi da se zbog takvih vozača koji se popriječe na cesti (obično su to vozači teretnih vozila) napravi zastoj ili potpuna blokada saobraćaja na određenim dionicama, zbog čega se na vrijeme treba informisati o vremenskim uslovima i stanju i prohodnosti cesta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za zimsku sezonu se još preporučuje provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući, provjeriti stanje motornog ulja i rashladne tečnosti, kao i stanje akumulatora i kablova.

Također, tečnost za pranje vjetrobrana treba obogatiti tečnošću protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe, provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila, te podmazati sistem za vješanje i dijelove šasije, sajle i mehanizme ručne kočnice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Uz sve navedeno, jednom mjesečno potrebno je dodati sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME