Portal 072info

BIHAMK: Vozite oprezno, moguće poledice

Zbog sniježnih nanosa na putnim pravcima Glamoč – Mlinište i Drvar – Bosanski Petrovac obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona.

Sporije se saobraća na većini puteva u BiH, a posebno se izdvajaju dionice preko planinskih prevoja, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od dva do pet centimetara. Na putnim pravcima: Kupres – Livno, Trnovo – Dobro Polje i Sarajevo – Rogatica (na području Romanije), obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila. U zapadnoj i jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pravi jak vjetar, koji stvara sniježne nanose.

U ostalim područjima kolovoz je pretežno mokar, a zbog niskih temperatura BIHAMK upozorava na moguću poledicu. Posebno se izdvajaju mostovi, vijadukti, kao i prilaze tunelima. Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.

BIHAMK apeluje na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila. Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani – Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin – Stijena – Ljusina.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prijelazima Izačić i Orašje. Također, zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, Granični prijelaz Deleuša (Bileća – Nikšić) zatvoren je za teretna vozila.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na Graničnim prijelazima Bosanski Brod – Slavonski Brod i Orašje – Županja, tako da se na ovim prijelazima tokom dana saobraća usporeno. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćio je BIHAMK.

Faktor.ba

Podijelite članak