Bijela kuća žestoko odgovorila Netanjahuu: “Niko nije, niti će učiniti više za Izrael”

Bijela kuća žestoko odgovorila Netanjahuu: “Niko nije, niti će učiniti više za Izrael”

Bijela kuća je reagovala na izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu), koji je u videoizjavi optužio SAD da zadržava pošiljke oružja i municije iz Izraela, iskazujući frustraciju.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby) je ponovio da su Netanjahuove tvrdnje “za nas bile neugodne i razočaravajuće koliko i netačne”.

Sjedinjene Američke Države insistiraju na tome da su zadržale samo jednu pošiljku bombi, o čemu su unaprijed govorili više od mjesec dana.

Kirbi je izjavio kako ne zna šta je navelo izraelskog premijera da iznese takve tvrdnje, “s obzirom da nijedna druga zemlja ne čini više da pomogne Izraelu da se odbrani od prijetnje Hamasa i drugih prijetnji s kojima se suočava u regionu”.

– Ovaj predsjednik (Džo Bajden) je sredinom aprila podigao borbene avione u zrak kako bi pomogao u obaranju nekoliko stotina dronova i projektila, uključujući balističke rakete koje su ispaljene iz samog Irana na Izrael”, istakao je Kirby. “Nijedna druga zemlja nije učinila više niti će nastaviti činiti više od Sjedinjenih Država da pomogne premijeru Netanjahuu – poručio je Kirbi.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica