Portal 072info

Bijela kuga pustoši Hercegovinu

imageTREBINJE – Posljednji popis stanovništva, koji je pokazao da u Hercegovini živi svega 72.769 stanovnika, još jednom je upalio alarm zbog poražavajuće demografske slike u ovom dijelu Republike Srpske.

Iako Hercegovinom već godinama vlada bijela kuga, ozbiljnijih mjera za njeno suzbijanje, nažalost, nema.

Najalarmantnije stanje je u manjim opštinama, koje stanovništvo masovno napušta.

U Ljubinju se, na primjer, broj stanovnika drastično smanjio, te umjesto prijeratnih oko 5.000, u ovoj opštini danas živi svega 3.756 osoba. U Ljubinju i nemaju pravu evidenciju o odnosu nataliteta i mortaliteta jer se s osipanjem stanovništva gase i mnoge ustanove. Od nekadašnje bolnice ostao je Dom zdravlja, tako da se stanovništvo i rađa, a dobrim dijelom i umire, u Opštoj bolnici Trebinje.

Natalitet je izgubio trku sa mortalitetom i u Gacku, koje slovi za najrazvijeniju opštinu istočne Hercegovine s najvećim budžetom po glavi stanovnika. Prošlogodišnji popis stanovništva pokazao je da Gačana ima ukupno 9.734, što je za oko 1.000 stanovnika manje u odnosu na prijeratni popis.

U ovoj opštini lani su rođene 83 bebe, dok je istovremeno umrlo 90 osoba.

Iako se broj stanovnika od 31.433 povećao za oko 1.000, bijela kuga nije zaobišla ni Trebinje, u kome se, kako kažu u porodilištu Opšte bolnice, svake godine broj novorođene djece smanji za jedno školsko odjeljenje. Ipak, u 2013. godini taj broj se popeo na dva odjeljenja, odnosno rođene su 43 bebe manje u odnosu na 2012.

Poražavajuću demografsku sliku u Hercegovini nema više ko ni da analizira jer se iz istočne Hercegovine odselio i jedini demograf iz ovog dijela Republike Srpske.

“I danas iz Hercegovine odlaze visokoobrazovani ljudi, te mlađe reproduktivno sposobno stanovništvo, što je narušilo starosnu strukturu i dovelo do depopulacije, najprije u seoskim područjima, a potom i u cijeloj regiji, na čemu se mora ozbiljno raditi”, kažu u trebinjskom Matičnom uredu.

Ozbiljan rad na poboljšanju demografske slike zaustavio se na stimulativnim mjerama opština koje pokušavaju zaustaviti odliv stanovništva i to dodjelom jednokratnih novčanih sredstava mladim bračnim parovima i novorođenoj djeci, što ni izbliza nije rješenje.

U Hercegovini je pred gašenjem i jedini dugoročni projekat Fondacija “Sveti Vukašin”, koju je pokrenula Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i prema kome se za treće i svako naredno novorođeno dijete dodjeljivao materinski dodatak u trajanju od godinu dana.

Zbog drastično smanjenog priliva donacija, i djelovanje ove fondacije suzilo se na najugroženije krajeve.

“Opštine istočnohercegovačke regije su se obavezale na izdvajanja za Fondaciju iznosa od 0,03 odsto svojih budžeta, a u toku 2013. godine uplatile su oko 20 odsto. Grad Trebinje nije dao ništa od obećanog”, rekli su u Eparhiji.

Dodaju da je za dvije godine isplaćeno oko pola miliona maraka materinskih dodataka za treće, četvrto i svako sljedeće rođeno dijete.

Odbornička većina u Trebinju je odbila i da raspravlja o izdvajanjima za ovu fondaciju, donijevši odluku da se svakom novorođenčetu dodijeli po 500 maraka, čime se i završava njihova briga za podsticaj nataliteta.

Stručnjaci upozoravaju da mjere za poboljšanje demografske slike ovog dijela RS uveliko kasne. Čak i u slučaju da se ovog trenutka počnu primjenjivati, rezultate bi dale tek za dvije ili tri decenije, do kada će Hercegovina postati zemlja staraca…

 

(nezavisne)

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box