Bijeli luk sprečava rak i srčani udar

f6012654f1d768726920c65003bcc81e jpg pagespeed ce zkuhHAnTJm
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Novija istraživanja u njujorškom centru za rak Memorial Sloan Kettering otkrivaju da neki sastojci bijelig luka guše rast stanica raka pa mogu pomoći konvencionalnom liječenju.

Vjeruje se da bijeli luk može pomoći da izbjegnete rak. Osobe koje ga redovno jedu rjeđe obolijevaju od nekih vrsta raka kao što su rak želuca i debelog crijeva. Žene koje u starijoj dobi jedu bijeli luk više od jednom sedmično, imaju upola manju učestalost obolijevanja od raka debelog crijeva od žena koje ga nikad ne jedu, pokazali su rezultati ispitivanja 42.000 starijih žena u Iowi koje su proveli istraživači sa Univerziteta Minnesota.

ČITAJ JOŠ:  Navike koje će vam pomoći da smanjite jutarnji stres

Istraživanja u Kini i Italiji pokazuju da osobe koje jedu crveni i bijeli luk imaju upola manju učestalost obolijevanja od raka želuca. Štoviše, bijeli luk može djelovati kao kemoterapijsko sredstvo za zaustavljanje razvoja raka. Novija istraživanja u njujorškom centru za rak Memorial Sloan Kettering otkrivaju da neki sastojci češnjaka guše rast stanica raka pa mogu pomoći konvencionalnom liječenju. Dr. John Pinto iz centra Sloan Pinto Kettering u jednom je svom istraživanju otkrio da stanice raka prostate izložene jednom hemijskom spoju iz bijelog luka imaju usporen rast za 75 posto.

ČITAJ JOŠ:  Ova tri horoskopska znaka se najduže ljute

Vjeruje se da bi bijeli luk mogao pomoći u zaustavljanju razvoja kanceroznih stanica u svim tkivima – dojke, jetre, debelog crijeva, tvrdi John Milner, znanstvenik koji istražuje češnjak na Sveučilištu Pennsylvania.

Njemački istraživači s Münchenskog sveučilišta izdvojili su šest hemijskih spojeva iz bijelog luka koji snižavaju nivo kolesterola u krvi blokiranjem njegova stvaranja u jetri, što je i mehanizam djelovanja nekih lijekova. Jedan od najsnažnijih sastojaka u bijelom luku za snižavanje kolesterola je ajeon, koji također sprečava nastanak krvnih ugrušaka, a ima ga i u svježem, ali i u termički obrađenom bijelom luku.

ČITAJ JOŠ:  Lada 4x4 odlazi sa evropskog tržišta

GODISNJICA
MARKETING