Bijesni psi ugrizli šestero Sarajlija u protekla 24 sata!

Bijesni psi ugrizli šestero Sarajlija u protekla 24 sata!

psiŠest Sarajlija je u protekla 24 sata  zbog ugriza pasa-lutalica zatražilo hitnu medicinsku pomoć.

– Uglavnom je riječ o čoporu koji napadaju ljude u svim dijelovima grada, ali dominantna su područja Novog Sarajeva i Novog Grada – kazala je Feni direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a Sena Softić-Taljanović.

Precizirala je da se zbog ugriza pasa od 1. januara do 1. septembra ove godine  Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS-a javio 661 pacijent, dok je u istom periodu prošle godine bilo 511 pacijenata.

– Na području Kantona Sarajevo od 1. januara do 1. septembra ove godine broj ugriza pasa u odnosu na isti period 2012. se povećao za 29 posto, što je uznemiravajuće i alarmantno za građane Kantona Sarajevo- kazala je Softić-Taljanović i naglasila da su i uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć žrtve napada pasa- lutalica.

Prije desetak dana je napadnuta doktorica koja je izašla iz noćne smjene i koju su psi-lutalice izgrizli od glave do pete.

– Sreća pa je doktorica legla licem okrenuta prema zemlji dok su je tri psa oborila. Prije dvije večeri napadnut je medicinski tehničar u 2.00 sata poslije ponoći koji je išao u kućnu posjetu da da pacijentu injekciju. Čopor pasa ga je napao, ali se on uspio fizički odbraniti tehničarskom torbom koju je nosio, ali mu je uniforma pocijepana i raskomadana- kazala je direktorica Softić-Taljanović.

Naglasila  je da “ugrizi pasa-lutalica mogu biti bezazleni, ali isto tako mogu biti teške tjelesne povrede gdje dolazi do kidanja mišićnog, vezivnog tkiva  i velikih krvnih sudova”.

– Te hirurške povrede se tretiraju i obrađuju po principu obrade ratne rane, tj. stavljaju se sekundarni šavovi i radi se svakodnevno previjanje tih rana, uz obavezno davanje antitetanus vakcine i antibiotika kao i uz stalnu kontrolu ljekara- pojasnila je Softić-Taljanović.

Naglasila  je da “pored fizičke traume, svaki pacijent teže doživljava psihičku traumu koja je dugotrajna i ta fobija od psa koju dožive djeca, odrasli se teško može izbrisati”.

Kazala je  da “nasreću još  u Kantonu Sarajevo nije potvrđeno da ima pasa koji su oboljeli od bjesnila”.

To je izuzetno teško zarazno oboljenje koje se može prenijeti s psa na čovjeka i moramo biti na oprezu, upozorila je Softić-Taljanović.

(Fena)

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE