1 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Kompanija za napredne nuklearne reaktore milijardera Bila Gejtsa (Bill Gates) “TerraPower” i “PacifiCorp” odabrale su Vajoming za pokretanje prvog projekta reaktora hlađenog natrijumom na mjestu zatvorenog postrojenja na ugalj, rekao je u srijedu guverner te države.

“TerraPower”, koju je osnovao Gejts prije otprilike 15 godina, i elektroenergetska kompanija “PacifiCorp”, u vlasništvu “Berkshire Hathawaya” Vorena Bafeta (Warren Buffet), najavile su da će tačno mjesto demonstracijskog postrojenja reaktora hlađenog natrijumom znati do kraja godine.

Neki takve male napredne reaktore, koji rade na drugačija goriva od tradicionalnih, smatraju tehnologijom koja može zamijeniti povremene izvore energije poput vjetra i sunca za smanjenje emisija koje uzrokuju klimatske promjene.

– Ovo je naš najbrži i najjasniji put da postanemo ekološki čisti – rekao je guverner Vajominga Mark Gordon, čija je država najveći proizvođač uglja u zemlji.

Projekat sadrži brzi 345-megavatni reaktor, čije bi hlađenje rastopljenim natrijumom moglo povećati snagu na 500 MW tokom najveće potrebe za energijom. “TerraPower” je prošle godine objavila da će postrojenje koštati oko milijardu dolara.

Krajem prošle godine američko Ministarstvo energetike dodijelilo je “TerraPoweru” 80 miliona dolara početnih sredstava za demonstraciju tehnologije natrijuma, i obećalo da će kompaniji u sljedećim godinama dodijeliti dodatna sredstva.

– Ova vrsta čiste energije potrebna nam je u mreži 2030-ih – rekao je novinarima.

Stručnjaci za nuklearnu energiju upozorili su da napredni reaktori mogu imati veće rizike od konvencionalnih. Gorivo za mnoge napredne reaktore moralo bi se obogaćivati ​​mnogo višom stopom od konvencionalnog goriva, što znači da bi lanac snabdijevanja gorivom mogao biti privlačna meta za militante koji žele stvoriti sirovo nuklearno oružje.

Rečeno je i da će postrojenja smanjiti širenje rizika, jer smanjuju ukupni nuklearni otpad.