Bil Gejts finansira proizvodnju vakcine protiv koronavirusa

Podijelite vijest

Bil Gejts (Bill Gates) ulaže novac u gradnju tvornica koje su obećavajući kandidati za proizvodnju sedam vakcina protiv koronavirusa uprkos tome što će milijarde dolara potrošiti uzaludno.

Osnivač “Microsofta” i multimilijarder rekao je u emisiji “The Daily Show” da će njegova fondacija pomoći u bržem mobiliziranju vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

– Budući da naša fondacija ima duboku stručnost u području infektivnih bolesti, mi smo mislili o epidemiji i finansirali neke stvari kako bismo bili pripremljeni, kao, naprimjer, o vakcini. Naš rani ulazak i finansiranje mogli bi ubrzati stvari – kazao je Gejts.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK na liječenju zbog infekcije Covid-19 trenutno 14 pacijenata

Gejts je odabrao sedam najizglednijih kandidata za proizvodnju vakcine i pripremio im je temelje.

– Iako će naš odabir završiti s najviše dvije, finansirat ćemo svih sedam preostalih firmi samo kako ne bismo gubili vrijeme govoreći: “OK, koja vakcina radi?”, i onda ćemo izgraditi tvornicu – rekao je. 

Gejts naglašava da su istovremeno testiranje i gradnja proizvodnih jedinica od presudnog značaja za brzi razvoj vakcine, a nada se da će za to biti potrebno oko 18 mjeseci.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK na liječenju zbog infekcije Covid-19 trenutno 14 pacijenata

U nedavno objavljenom tekstu za “Washington Post” Gejts je rekao da je nekim od najboljih kandidata potrebna jedinstvena oprema.

Avaz