Bil Gejts neće ući u svemirsku trku i ima snažnu poruku za Bezosa, Maska i Brensona

32F6C1C3 5AFE 4559 A63E 1D05730DAFDE
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Za razliku od Elona Maska (Musk), Džefa Bezosa (Jeff) i Ričarda Bransona (Richard), Bil Gejts (Bill Gates) nije zainteresovan za odlazak u svemir i umjesto toga planira da koristi svoj novac za dobre svrhe kao što su suzbijanje malarije i tuberkuloze.

– Svemirska trka, mnogo toga je komercijalno tržište. Imati odlične internet veze širom Afrike je dobra stvar. Korištenje satelita za posmatranje da vidimo šta se dešava sa poljoprivredom i klimatskim promjenama. Dakle, to nije u potpunosti filantropski motivisano. Nadam se da će ljudi koji su bogati naći način da vrate svoje bogatstvo društvu i ostvare veliki utjecaj. Jasno je da imaju vještine. Ne mogu, ili ne bi trebalo, da žele sve da potroše sami, poručuje Gejts svojim kolegama milijarderima i dodaje: 

„Dok se ne riješimo malarije i tuberkuloze, i svih ovih bolesti koje su tako strašne u siromašnim zemljama, to će biti moj potpuni fokus“, rekao je on za CNN.

Godina 2021. bila je velika za istraživanje svemira jer su se šefovi SpaceX-a, Blue Origin-a i Virgin Galactic-a takmičili da svoje komercijalne imperije prošire i u atmosferu.

Sa svojim uspjehom, to bi mogla biti sljedeća granica za turizam u kojoj bogati kupci dobijaju nekoliko minuta u svemiru da posmatraju našu planetu.

Uprkos tome što ima novca da može da parira svojim konkurentima, Bil Gejts kaže da na Zemlji postoje hitniji problemi i da sebi postavlja prilično značajan cilj za 2022. godinu, a to je iskorenjivanje dječije paralize sa lica planete.