Bilino polje spremno za FK Sarajevo

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Utakmice nogometne reprezentacije BiH na našem stadionu ispunjavaju sve uvjete, tako da ni u ovom susretu neće ništa manjkati”, rekao je Huskić.

U toku su pripreme stadiona “Bilino polje” u Zenici na kojem će 8. augusta FK Sarajevo ugostiti bjeloruski BATE Borisov u okviru trećeg kola kvalifikacija Evropa lige.

Domaću utakmicu trećeg kola kvalifikacija Evropa lige FK Sarajevo odigraće na zeničkom stadionu, obzirom da Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase ne ispunjava potrebne uslove.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), generalni sekretar NK Čelik Ismar Huskić rekao je kako je NK Čelik, u čijoj nadležnosti je stadion “Bilino polje”, suorganizator ovog susreta te da se vrše sve potrebne pripreme za odigravanje meča.

“Mi smo suorganizatori svega toga. FK Sarajevo se natječe, a što se tiče terena i organizacije mi smo tehnička potpora, da stojimo na raspolaganju ljudima iz FK Sarajevo onoliko koliko to pružaju mogućnosti današnjeg bh. nogometa. Sarajevo je napravilo veliki iskorak, cijenimo njihov rezultat i trud i želju da se susret odigra u Zenici. Mi smo na dispoziciji da uradimo šta možemo, pripreme teku dobro, radi se marljivo”, rekao je Huskić.

Dodao je da su u Zenici usposlenici FK Sarajevo, koji svaki dan na stadionu provode više sati i zajedno rade na onome što pravila i propozicije UEFA-e zahtijevaju od njih.

“Što se tiče terena, tu je naša firma koja svakodnevno održava travnjak, a što se tiče ostalih stvari u organizaciji, taj tehnički dio pomažemo koliko možemo. Utakmice nogometne reprezentacije BiH na našem stadionu ispunjavaju sve uvjete, tako da ni u ovom susretu neće ništa manjkati”, rekao je Huskić.

Huskić je kazao kako svi klubovi koji imaju ambiciju da igraju u evropskim takmičenjima uglavnom prijavljuju stadion “Bilino polje” kao mjesto odigravanja susreta evropskih takmičenja, s obzirom da mali broj stadiona u BiH ispunjava potrebne uvjete.

ČITAJ JOŠ:  Trener Milana nesvakidašnjim potezom pokazao šta misli o sudiji: Dobro je razumio moje riječi

“Sve ijedan klub u BH Telecom Premijer ligi koji smatra da se može takmičiti u evropskim takmičenjima, prijavljuje naš stadion. Mi redovno dobijamo dopise prije početka sezone, svi u suštini pošalju nama dopis, ukoliko njihov klub izađe na međunarodnu scenu, da svoje susrete igra na ‘Bilinom polju’. Mi smo po tom pitanju susretljivi, izlazimo susret maksimalno svim našim klubovima, tako i FK Sarajevo”, rekao je Huskić.

On je kazao kako su dobili službenu ponudu, koja je zadovoljila njihove potrebe i potrebe FK Sarajevo.

“Našli smo zajednički jezik i ne vidimo ništa loše u tome što će oni igrati u Zenici. ‘Bilino polje’ je u trećoj kategoriji stadiona po UEFA-inim i FIFA-inim standardima te je tu niz činjenica koji dokazuju da smo u toj trećoj kategoriji, od ulaza na stadion, barijera, kapaciteta stadiona, VIP mjesta, mokrih čvorova, studija, sala za konferencije, novinarskih mjesta unutar stadiona… Sve su to stvari koje zadovoljavaju standarde, što očito na nekim stadionima nije slučaj, nažalost. Nadamo se da će u skorije vrijeme grad Sarajevo, FK Sarajevo, Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine zajedno s institucijama naći adekvatno rješenje da FK Sarajevo buduće susrete igra na svom stadionu”, rekao je Huskić.

Dodao je da, ukoliko bi FK Sarajevo prošlo u naredne krugove takmičenja, gdje bi bilo potrebno da stadion na kojem se igra ispunjava uvjete za četvrtu kategoriju, postoji šansa da UEFA “progleda kroz prste”.

“Ukoliko FK Sarajevo prođe, UEFA je susretljiva i ima prag tolerancije. On je mnogo veći kada je u pitanju Balkan, naši klubovi i nogometni savezi i naše države, ali i država u regionu. Imamo očigledan primjer prošle godine kada je FK ‘Crvena Zvezda’ prošla u grupnu fazu, a njihov stadion ne ispunjava uvjete za četvrtu kategoriju pa je UEFA dala zeleno svjetlo da klub tu godinu igra na svom stadionu, ali da narednu godinu uklone sve nedostatke. UEFA je ‘slaba’ prema balkanskim savezima i klubovima, pokušavaju da shvate situaciju u našoj zemlji i klubovima. Što se tiče NK Čelik, mi ćemo maksimalno poraditi i radimo svakodnevno i godišnje na uređivanju i unaprjeđivanju infrastrukture na ‘Bilinom polju’. U planu je izgradnja sjeverne i južne tiribine, postoje planovi i projekti, ali je i stvar investitora, grada i N/FS BiH da prepoznaju taj projekat, jer vidimo da UEFA i FIFA pooštravaju svoje kriterije i traže da stadioni budu u tim visokim kategorijama. Nadamo se da će u budućnosti ne samo ‘Bilino polje’ nego i drugi stadioni iz godine u godinu napredovati i da ćemo imati što više adekvatnih stadiona u BiH”, dodao je Huskić.

ČITAJ JOŠ:  Nakon razrješenja komesara, ministar Pekić: Sve je po zakonu

Generalni sekretar Čelika je ponovio da FK Sarajevo preuzima svu organizaciju, bezbjednosni aspekt, prodaju ulaznica…

“MUP ZDK će biti na usluzi, jer je javni događaj, ali ne sumnjamo u naše policijske službenike koji će svoj dio posla odraditi maksimalno dobro kako bi se svi osjećali ugodno i sigurno, ali za sve tehničke detalje odgovorni su u FK Sarajevo. Organizacija pripada njima i to će biti kroz naredne dane riješeno kako bi sve prošlo u najboljem redu, da se gledaoci osjećaju lijepo i sigurno i da imaju šta pogledati na stadionu, lijepu i kvalitetnu utakmicu”, rekao je Huskić.

Za susret je Sarajevu ponuđen puni kapacitet stadiona, koji iznosi 13.000 mjesta, s tim da se zbog sigurnosnih razloga taj kapacitet smanji za pet do šest posto te će na raspolaganju biti oko 11.500 mjesta.

“Mi smo kroz našu ponudu Sarajevu naveli da imaju puni kapacitet stadiona, koliko ima mjesta, toliko je i dostupno. Što se tiče južne tribine, gdje su naši domaći navijači ‘Robijaši’, mi smo uputili molbu da navijači FK Sarajevo budu na sjevernoj tribini, gdje su uvijek do sada bili, da naša južna tribina ostane za domaće navijače ili gostujuće navijače kluba BATE Borisov. Mi nismo zabranili niti jednu tribinu, kada iznajmljujete stadion, iznajmljujete ga u punom kapacitetu sa svom infrastrukturom”, kazao je Huskić.

ČITAJ JOŠ:  Tuka se danas vraća utrkama nastupom u Dijamantskoj ligi u Štokholmu

Na “Bilinom polju” već se radi i na pripremama predstojećih susreta nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Jučer su bili predstavnici Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sastanku, gdje smo zajednički prošli sve punktove ovog stadiona gdje smatramo da bi se nešto trebalo doraditi, promijeniti, i znamo da je ‘Bilino polje’ optimalno za odigravanje tih susreta, ali radimo na poboljšanju infrastrukture, kako bi se reprezentacija BiH osjećala ugodno i sigurno, a što se tiče sale za konferencije, ona ispunjava sve uvjete da se ugosti reprezentacija poput Italije, po UEFA i FIFA standardima, ali mi imamo plan da to proširimo, da može što više novinara iz svih zemalja i klubova da dođe ovdje”, rekao je Huskić.

Iz MUP-a ZDK potvrđeno je da se radi na svim potrebnim aktivnostima koje će omogućiti da se ovaj susret odigra u sigurnim uvjetima te će prema procjenama ovog ministarstva biti angažovan maksimalan potreban broj policijskih službenika, te da će, ukoliko bude potrebe, zatražiti i pomoć policijskih službenika iz drugih kantona i agencija, no više informacija će biti dostupno u narednim danima.

U petak će članovi uprave FK Sarajevo održati sastanak s premijerom ZDK Mirzom Ganićem, a na ovom sastanku bit će prisutni i ministar unutrašnjih poslova ZDK Dario Pekić, komesar policije ZDK Semir Šut te ministar ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Tema sastanka je upravo organizacija i sigurnosni aspekt odigravanja susreta u Zenici 8. augusta.

GODISNJICA
MARKETING