BILINO POLJE: Srcem i ujedinjeni u Brazil

BilinoPolje

Teško je dočarati tu posebnu vrstu euforije koja, odmah po buđenju, ovog kišovitog oktobarskog jutra hvata svakog Zeničanina i Zeničanku.  Navikli smo mi da budemo dobri domaćini stranim reprezentacijama i njihovim navijačima, koje kući pratimo s poštovanjem i mrežom punom golova. Ipak, danas je za sve Fanaticose poseban dan, jer nikada nismo bili tako blizu ispunjenju svog sna.

Već osamnaest godina igramo kvalifikacije i nikako da se plasiramo. Falilo je tu svega: od financijske potpore, dobrog liderstva, spremnosti i forme igrača, a nekad nam je prosto falilo malo sreće. Sada konačno imamo sve. Naše boje ponosno brani tim nadarenih i uigranih, uz pravu malu armiju navijača.

Bilino-PoljeTaj dvanaesti igrač sa tribina dugo vremena je bio raspamećen i razjedinjen. Oni su navijali za njihove, a mi za naše. Naši nisu bili njihovi, niti su njihovi bili naši. Imali smo istu ljubav, ali nismo voljeli isto. Međutim, nešto se tu mijenja. Jedanaest ambasadora Bosne i Hercegovine, svih vjera i nacionalnosti, drže tog dvanaestog igrača u transu kad god se rastrče po terenu. Taj igrač sada razumije kako nas ipak previše toga povezuje da bi se, na uštrb zajedničke budućnosti a na račun ožiljaka iz prošlosti, tako oštro dijelili. Kao da nas sve euforija od postignutog gola diže do granica oprosta i osjećaja uzajamnog razumijevanja. Nevjerovatno je kako se 90 po 90 minuta jedan narod izdiže iznad rđave prošlosti i čini da zacijele neki ožiljci. Pobjeđujemo jednu po jednu repku i čistimo put ka Brazilu, a usput se liječimo kao stanovnici jedne napaćene zemlje.

Tome svjedoči i činjenica da sve više građana Trebinja, Bileće, Bijeljine, Ugljevika, Dervente, Modriče, Vlasenice, Foče i Banja Luke navija za Bosnu i Hercegovinu. Prema istraživanju Source.ba portala, metodom slučajnog odabira telefonskih brojeva iz imenika pomenutih gradova, čak 54 posto ispitanika reklo je da navija za Bosnu i Hercegovinu.

Putovanje, dragi naši čitatelji, ne destinacija, ono je što spaja ljude. I iako je Brazil kao odredište san svakog bh. patriote, ne smijemo zaboraviti biti zahvalni na dosadašnjem napretku Zmajeva i postepenom ozdravljenju tog vrijednog dvanaestog igrača.