Portal 072info

BILINO POLJE ZENICA: Obilježena 826. godišnjica nastanka Povelje Kulina bana (FOTO)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U okviru obilježavanja nastanka Povelje Kulina bana danas je na platou ispred istočne strane stadiona Bilino polje u neposrednoj blizini stećka Povelje Kulina bana održan prigodan program u organizaciji Foruma građana Zenica, a ujedno i obilježavanje dana Zeničko-dobojskog kantona.

Na ovoj prigodnoj manifestaciji odazvali su se građani grada Zenice, predstavnici Vlade ZDK, članovi Bošnjačke zajednice kulture Preporod, članovi Foruma građana, umjetnici, te svi zaljubljenici u historiju ove zemlje i ovog grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ova manifestacija i ove godine nosila je simboličan naziv, koji je već godinama prisutan u ovom gradu, te se na današnjoj manifestaciji pod geslom „OD KULINA BANA I DOBRIJEH DANA“ ukratko prisjetilo o Kulinu banu, pomenutoj Povelji i velikom značaju za ovu zemlju.

Prisutnima se obratila i predsjedavajuća Skupštine ZDK Draženka Subašić, te istakla da je ovo veliki značaj i bitan datum za Bosnu i Hercegovinu i grad Zenicu: „Želim da se zahvalim Forumu građana Zenica i BZK Preporod na organizaciji ove manifestacije, 29. Augusta, dana Zeničko-dobojskog kantona i ujedno 826. godišnjice PoveljeKulina bana. Svim našim učensicima likovne kolonije, želim da se zahvalim na prisustvu na ovoj manifestaciji i iskreno se zahvaljujem organizatorima što i na ovaj način čuvaju uspomenu na kulturno nasljeđe koje se nalazi u samom središtu Zeničko-dobojskog kantona“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prigodnu manifestaciju u predivnom ambijentu upotpunili su mladi zenički muzičari Ernad Bihorac i Almir Avdić, kao i talentovani zenički, ali i svjetski glumac Saša Handžić koji je izveo odlomak iz djela o Kulinu banu.

Da je ovaj datum izuzetno bitan naručito za mlađe generacija, te da se historija ovog grada i ove zemlje nikada ne smije zaboraviti naglasio je i predsjednik Foruma građana Tvrtko Mišanović: „Svake godine na ovom mjestu povodom obilježavanja dva značajna datuma Forum građana podsjeća na višestoljetnu postojanost BiH. Među svim pisanim spomenicima bosanskog jezika posebno mjesto zauzima Povelja Kulina bana koja je ujedno jedna od najstarijih pisanih državnih dokumenata ne samo Bosne i Hercegovine već i svih južnoslovesnkih država. On je nastao u srednjovjekovnoj bosanskoj kancelariji napisan na pergamentu. Povelja Kulina bana svjedoći da je BiH imala uređenu državu te danas slavi svoj 826. rođendan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je naglašeno jednu od posebnih plaketa Kulina bana uručit će se atletičaru Amelu Tuki za izvanredne rezultate na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Na ovoj manifestaciji velika čast je bila predstaviti i književnika Senada Durana, koji je prisutnima predstavio pjesmu, koju je napisao u čast ovog 826. rođendana Povelje Kulina bana, pod nazivom „Zapis o polju Bilinom“, a najavljena je i izložba likovnih djela BZK Preporod na tvrđavi u Vranduku koja se svečano otvara sutra i traje sve do nedjelje, a na kojoj će se predstaviti 14 likovnih djela, a djela zeničkih umjetnika danas su ukrašavala plato Bilinog polja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je izgledalo danas ispred stadiona Bilino polje, u blizini ploče Kulina bana, pogledajte u fotogaleriji koju vam donosimo.

[Galleries 622 not found]

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME