Biljni glicerin glavni krivac za bolesti desni i karijes

Iako su mnoge arome koje se koriste u e-tečnostima odobrene za upotrebu u ishrani, njihova sigurnost nije provjerena kada se udišu jer se odobrenje odnosi na njihovu ingestiju, a ne na udisanje.
Oštećenje ćelija

Trenutno je poznato da neki dodaci aromama mijenjaju hemijski sastav tekućina za nargile i e-cigarete, reagirajući tako da formiraju nova jedinjenja koja bi mogla iritirati usne sluznice i pokrenuti upale.

Studija koja je upoređivala efekte aromatizirane i nearomatizirane tečnosti za e-cigarete na zdravlje zuba otkrila je 27 posto smanjenja tvrdoće gleđi kada su se koristile aromatizirane e-cigarete. Kompromitirana zubna caklina utire put progresivnom kvarenju zuba, naročito jer gusta e-tečnost omogućava bakterijama da se prilijepe na površine zuba. Druga istraživanja su pokazala da arome e-cigareta povećavaju oštećenje ćelija i smrt ćelija, a da aroma mentola uzrokuje najveću štetu.

Glavni sastojak e-cigareta je propilen glikol, gusta, blago slatka tečnost koja može naštetiti zubnoj caklini i mekim tkivima usne šupljine. Druga sastavna komponenta e-tekućina je biljni glicerin, koji se koristi u prehrambenoj industriji za dodavanje slatkoće i zadržavanje vlage.

U kombinaciji s aromatičnim jedinjenjima biljni glicerin uzrokuje četverostruko povećanje načina na koji se mikrobi lijepe za zubnu caklinu i dvostruko povećanje u stvaranju biofilma plaka – glavnog krivca za bolesti desni i karijes. Ostale hemikalije koje se nalaze u tečnosti ili aerosolima e-cigareta uključuju formaldehid, olovo i nekoliko drugih toksina i kancerogena. Izloženost nekim od ovih hemikalija može povećati rizik od karcinoma usne šupljine.
Suhoća usta

Jedna od najčešćih nuspojava koju su prijavili korisnici e-cigareta u istraživanjima bila je suhoća i iritacija usta i grla. Suha usta, posebno u kombinaciji s koncentracijom šećera u e-tekućinama, mogu dovesti do oralnih zdravstvenih problema.

Kada u vašim ustima nedostaje dovoljno pljuvačke, štetne bakterije mogu napredovati, čineći vjerovatnijim razvoj i napredovanje karijesa i bolesti desni.
Prestanak pušenja

Sada shvatamo da, kada se izlože aerosolima e-cigareta, zubi počinju propadati jer bakterije u ustima probavljaju šećer u e-tečnosti i počinju stvarati kiselinu.

To se posebno odnosi na područja usta koja su najviše izložena e-tečnosti: prednji zubi i površine između zuba. Još treba mnogo naučiti o dugoročnim efektima upotrebe e-cigareta na oralno i ukupno zdravlje, ali na osnovu onoga što do sada znamo, “vaping” može biti jednako opasan za oralno zdravlje kao i pušenje, a možda čak i više.

Prestanak pušenja duhanskih proizvoda i svih drugih oblika jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zube, desni i vaše opće zdravlje.

IZVORAvaz
Prethodni članakNacionalni park “Una” privlači turiste i tokom pandemije
Sljedeći članakŠta sve može izazvati bijes i strah kod dvogodišnjeg djeteta