Bill Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD

Screenshot 4 1225 10

Poslije višegodišnjih izvještaja da je kupovao poljoprivredno zemljište u državama Florida i Washington, The Land Report je otkrio da je Gates kupio poljoprivredno zemljište u 18 američkih država

Bill Gates, kupio je 97.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD, čime je postao najveći privatni zemljoposjednik u Americi.

Poslije višegodišnjih izvještaja da je kupovao poljoprivredno zemljište u državama Florida i Washington, The Land Report je otkrio da je Gates kupio poljoprivredno zemljište u 18 američkih država, prenosi Forbes.

Od 97.000 hektara (242.000 akri, prema američkom mjernom sistemu),Bill Gates najviše zemljišta ima u Laussane (nešto manje od 28.000 hektara), Arkansas (19.000 hektara) i Nebraski (8.300 hektara). Pored toga, on ima udio u 10.000 hektara zemljišta na zapadnoj strani Phoenixa u Arizoni, koje se iz poljoprivrednog prevodi u građevinsko zemljište i gdje niče novo predgrađe tog grada.

Prema istraživanju američkog lista, Gates je vlasnik zemljišta direktno, ali i preko fonda “Cascade Investments”.

Iako može biti iznenađujuće da je tehnološki milijarder najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD, ovo nije jedini Geatesov pokušaj u poljoprivredi.

Tokom 2008. godine, Fondacija Billa i Melinde Gates najavila je 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u podsaharskoj Africi i Јužnoj Aziji.

Fondacija je tada uložila i u razvoj i širenje “superusjeva” otpornih na klimatske promjene i na mliječne krave sa većim prinosom.

Nije potpuno jasno kako se koristi Gatesovo poljoprivredno zemljište, piše Forbs.

Međutim, postoje neke naznake da bi zemljište moglo da se koristi na način koji se poklapa sa vrijednostima fondacije. Cottonwood Ag Management, dio kompanije Cascade, član je Leading Harvest, neprofitne organizacije koja promoviše održive poljoprivredne resurse koji daju prioritet zaštiti usheva, tla i vodenih resursa, prenose Nezavisne.

Gejts nije jedini milijarder među najvećim veleposjednicima. Na trećem mjestu su Stewart i Lynda Resnick, koji u vlasništvu imaju 76.800 hektara i čiji je biznis, između ostalog, zasnovan na preradi poljoprivrednih proizvoda.

Prethodni članakKorona virus, muzičari i alkohol: Zašto rok zvezde ne moraju da piju
Sljedeći članakSramota iz Kaknja: Za Golf 2 zavezao životinje (VIDEO)