104461165 Bill Gates green e1519380964596
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 11, 2021 @ 20:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Odgovarajući na pitanje o tome kako ocjenjuje globalnu reakciju na pandemiju koju je najavio nakon što se svijet suočio s epidemijom ebole, Bill Gates, suosnivač humanitarne zaklade Bill & Melinda Gates, ispričao je kako je od vakcina i terapija očekivao više.

NER FIT

Bivši prvi čovjek Microsofta i vjerovatno najvažniji filantrop na svijetu, u razgovoru za britanski Think tank Policy Exchange izjavio je kako je problem s vakcinama za SARS-CoV-2 u tome što ne sprečavaju širenje zaraze.

S obzirom na to da Gates godinama blisko sarađuje sa naučnim institutima i državama na razvoju raznih vakcina, sasvim je sigurno dobro upućen i pozvan da daje takve ocjene.

Iako se u intervjuu iznova založio za radikalne epidemiološke pristupe kao u Australiji i Novom Zelandu, sama činjenica da Gates tvrdi kako vakcine “samo malo” usporavaju širenje zaraze, otvara pitanje zbog čega zapravo cijeli niz država sve više inzistiraju na covid propusnicama koje se baziraju na potvrdama o vakcinisanju ili ozdravljenju.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Evo što je tačno rekao Bill Gates:

“Održao sam 2015. TED talk pod naslovom ‘Mi nismo spremni za sljedeću pandemiju’. Bilo je to bolje predviđanje onoga što će se dogoditi od onakvoga koje bi bilo ko želio. Ekonomska šteta i smrti doslovno su strašni. Očekivao sam da će proračuni za istraživanje i razvoj biti fokusirani na stvari koje nemamo danas. Nismo dobili vakcine koje blokiraju transmisiju. Imamo vakcine koje vam pomažu s vašim zdravljem, ali one samo malo smanjuju transmisiju. Mi trebamo novi način proizvodnje stvaranja vakcina. Nismo odmaknuli daleko niti po pitanju terapija – deksametazon i sada piravir mogu puno manje nego bi očekivali. Mi nismo dobili niti dijagnostiku…”

U nastavku je Gates govorio o pripremama za sljedeću pandemiju koje bi, prema njegovom mišljenju, osim ulaganja desetaka milijardi dolara u istraživanje i razvoj, trebale uključivati “ratne igre” koje simuliraju odgovore na moguće bioterorističke napade.

LIDER