Bill Gates za Sky News: Dolazi kraj pandemiji

skynews bill gates covid 5352471
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Filantrop i osnivač Microsofta Bill Gates dao je zanimljiv intervju za Sky News, u kojem je rekao da se “svijet nije pripremio za pandemiju koronavirusa ni blizu koliko je trebao”, dodavši kako će vakcina pomoći ljudima da se vrate u normalu.

Govorio je i o tome kako je njegova zaklada ACT-A pomogla mobilizirati resurse i kakvu je ulogu odigrala u stavljanju pandemije pod kontrolu.

“Kad nas je pandemija pogodila, shvatili smo da je to globalni problem i da moramo organizirati resurse na svjetskoj razini. Mnogi su pomogli, naročito Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i SAD, te su zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i našom zakladom rekli: ‘Ok, što možemo napraviti?’” rekao je Gates.

“CEPI (Koalicija za inovacije u spremnosti na epidemije) je pomogla u istraživanju vakcina, GAVI (Savez za vakcinisanje) je kupovao vakcine, Globalni fond je finansirao terapije na bazi kisika. To je ono što je radila ACT-A, koristila je sve dodatne resurse i koordinirala ih na globalnoj razini”, rekao je osnivač Microsofta za Sky News. https://f572c5bd6e5f04bf7f1c55d5e3a99017.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

“Izuzetno je važno da smo to napravili jer se svijet nije pripremio za pandemiju ni blizu koliko je trebao. Učili smo usput, ali rekao bih da, djelomično zbog onog što je napravila ACT-A, djelimično zbog novca koji su za razvoj i istraživanja dale Sjedinjene Države, sad imamo vakcine i vidimo da će ovoj pandemiji doći kraj”, rekao je Gates.