Portal 072info

Bio nepokretan, ponovo naučio hodati pa osvojio vrh Evrope!

Iskusnog bh. alpinistu Armina Gazića samo je jedna greška umalo koštala života. Ipak kaže da je to tako u sportu i da “porazi” nekad dobro dođu, da se čovjek “presabere”. Pad s pedeset metara (ekvivalent 15. sprata) teško da bi ko preživio, ali Armin jeste.

I ne samo to. Potpuno se oporavio i vratio osvajanju vrhova. Prije nepune dvije godine, u februaru 2014., osvajao je vrh Veliki osobac na Prenju kada je teško stradao.

Ovaj Zeničanin je još sa 12 godina u Klubu ekstremnih sportova “Scorpio” napravio svoje prve alpinističke korake. Letio je Armin i paraglajderom, radio sve što su njegovi vršnjaci vidjeli samo na fotografijama i u filmovima. Iz dana u dan adrenalin je rastao, a time i želja za osvajanjem do tada neosvojivog.

Bez planova

– Nesreća na Prenju me je naučila da nište dugoročno ne planiram. I da više cijenim život i sve što on nosi, da više razmišljam o sljedećim potezima – kaže Armin.

Trebalo je manje od dva i po sata od pada da bude u medicinskoj ustanovi zahvaljujući Gorskoj službi spašavanja, Oružanim snagama BiH, kolegama alpinistima. Dvije godine kasnije, kaže da su upravo pripremljenost i obuka koju prolaze ljudi poput njega i njemu samom spasili život. I ne samo njemu.

Nije prošla ni godina od nesreće, a Armin je već početkom 2015. ponovno bio na planinama. Iako godinu ranije potpuno nepokretan, u “koritu” i invalidskim kolicima, snagom volje, psihofizičkom pripremljenošću i odlučnošću Armin je obnovio tijelo, ali i duh. Samo godinu i po nakon nesreće, prošlog ljeta osvojio je najviši vrh Evrope Elbrus na Kavkazu.

– Nakon nesreće sam u dvadesetim godinama iznova učio hodati. Uz pomoć porodice, djevojke i ljekara dokazao sam da je i to moguće –  kaže nam Armin.

Historijski uspjeh Osvajao je čuvene vrhove Armin i prije nesreće. Godinu prije nesreće, 2013., bio je jedan od najmlađih osvajača sjeverne stijene Materhorna. Za taj uspjeh, priznat u evropskim i svjetskim okvirima, nije nikad ni “spomenut” kada su se dijelile nagrade, priznanja, govorilo o sportskim uspjesima. Armin i kolega Haris Kalajdžisalihović postigli su tada, za BiH, historijski uspjeh, osvojivši najtežu stijenu najzahtjevnijeg vrha na Alpama, čime su postali prvi alpinisti iz BiH koji su osvojili taj vrh. – Odnos države, konkretno u mom slučaju Zenice i ZDK, istovjetan je onome s čim se sportski alpinizam suočava u ostatku države.  Sumnjam da znaju odakle sam – kroz smijeh kaže Armin. U šali kaže da je lakše osvojiti vrh nego postići nešto u okruženju, gdje se “mjere” samo politički utjecaj i veze. Bio je tri puta državni prvak u sportskom penjanju, nominovan za sportistu godine Zeničko-dobojskog kantona, ali priznanje nije dobio, jer je presudila politika. – Često pomislim kako je puno jednostavnije na stijeni, viseći na konopcu, tu nema politike, tu si prepušten prirodi i svom umijeću, ne pomažu štele – kaže. Završava master Admir trenutno završava master na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu, a angažiran je na poslovima stručnog saradnika za sigurnost u jednoj specijaliziranoj agenciji. Za sebe kaže da voli i živi za svaki trenutak proveden u prirodi, na čistom zraku, te da to preporučuje svakome. Trenutno sa svojim prijateljem vodi klub ekstremnih sportova “Triton” te poziva sve mlade ljude da se prepuste jedinstvenom uzbuđenju osvajanja planinskih vrhova i pridruže im se u novim pohodima na visine.

vijesti.ba

 

Podijelite članak

Počitajte još

Trebate odmrznuti meso? Ovo su tri najsigurnija načina

Redakcija

SIPA i Tužilaštvo BiH ušli i u KCUS: Zašto je Solak KCUS-u platio 900.000 maraka?!

Redakcija

Najavljen probni let prvog aviona sa električnim pogonom

Redakcija

Niste ni svjesne šta ga usrećuje: Muškarci obožavaju ženski orgazam zbog ovih pet razloga

Redakcija

Čampara otvorio srce: Iako bira podobne i manje pametne, ja više volim Bakira nego on mene!

Redakcija

Četiri načina na koja vas soda bikarbona može proljepšati

Redakcija

Otkriveno gdje bi mogle biti sakrivene desetine tona nacističkog zlata

Redakcija

Poznat datum novog pokušaja: Odgođeno istorijsko lansiranje NASA-e i SpaceX-a

Redakcija

GRAS u problemima, nemaju vozača

Redakcija

Muškarac koji je bio žena trudan je s manekenkom koja je bila muškarac (FOTO)

Redakcija

Tužilaštvo BiH provjerava navode o lažnim vizama za Iračane i Pakistance

Redakcija

Najpopularnija prezimena: U Americi je to Smith, u Hrvatskoj Horvat, a u BiH?

Redakcija

Štab uputio prijedlog Vladi FBiH o prestanku stanja nesreće

Redakcija

Mršavljenje hodanjem: Sedam zakona skidanja kilograma bez teretane

072info

Smijenili reisa nakon što je oženio 50 godina mlađu ženu?

Redakcija

Borovnice, grožđe i kafa pomažu očuvanju zdravlja jetre

072info

Simon Cowell mnoge iznenadio priznanjem: Ne koristim ga tri godine i uživam

Redakcija

Sutra odluka o otvaranju granice BiH: Susjedi i komšije otvoreni, šta mi čekamo?

Redakcija

Ovo je detaljan izvještaj sa sjednice Federalnog štaba o ukidanju mjera i naredbi u FBiH

Redakcija

Ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić u bolnici

Redakcija