BioNTech upozorio na mogući manjak u opskrbi vakcinama protiv korone u Evropi

Screenshot 9 307

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech ulaže maksimalne napore zajedno s američkim partnerom Pfizerom da bi povećali proizvodnju njihove vakcine protiv korone, upozorivši da će biti manjka u opskrbi dok ne počne distribucija ostalih vakcina. BioNTech je predvodio u utrci s vakcinama, ali njihova isporuka je sporo stigla u Evropsku uniju zbog relativno kasnog odobrenja regulatora i male količine koju je zahtijevao Brisel.

“U ovom trenutku ne izgleda dobro, pojavljuje se praznina zbog manjka drugih odobrenih vakcina i moramo ispuniti tu prazninu našom vakcinom”, rekao je glavni direktor kompanije Ugur Sahin u intervjuu za Spiegel, piše Reuters.

SAD su u julu naručile 600 miliona doza Pfizer/BioNTech vakcine dok je EU čekala do novembra da naruči polovinu te količine.

“U jednom momentu je postalo jasno da neće biti moguće isporučiti ih tako brzo jer je tada već bilo kasno za izdavanje naredbi”, kazala je Oezlem Tuereci, supruga Sahina i suosnivačica BioNTech kompanije.

BioNTech je također kazao da je u pregovorima s Briselom o povećanju poizvodnje vakcina za evropsko tržište.

Iz BIioNTecha se nadaju da će pokrenuti novu proizvodnu liniju u Marburgu u Njemačkoj prije februara i proizvesti 250 miliona doza u prvoj polovini godine.

U toku su razgovori i s ugovornim proizvođačima i do kraja januara bi trebalo biti jasnije kako će se na kraju postupiti.

Ministar zdravlja Njemačke Jens Spahn napisao je na Twitteru da će njemačke vlasti učiniti sve što je potrebno da se ubrza proizvodnja u Marburgu.

Prethodni članakBritancima će zbog Brexita biti otežano kretanje u zemlje Evropske unije
Sljedeći članakDanci su bogatiji nego ikada prije, imaju imovinu vrijednu 930 milijardi dolara