Portal 072info

Birači su kaznili SDA zbog godina korupcije i afera

ss 125
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preliminarni rezultatilokalnih izbora u Bosni i Hercegovini pokazali su da građani u urbanim sredinama traže promjenu, ne samo personalno, već sistemsku promjenu u načinu djelovanja vlasti. Pobjede izazivača u gradskim sredinama u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini, Goraždu, Visokom i drugim gradovima potvrđuju da stranke koje vladaju desetljećima gube povjerenje birača.

Rezultati jasno govore da su glasači, faktički, kaznili načelnike iz vladajućih stranaka, u Sarajevu je to do sada bila SDA, zbog svega što se godinama gomilalo – a najprije zbog toga što je postalo bjelodano da se radi o borbi dva sistema – jednog porodično-autokratskog i drugog demokratskog i progresivnog sistema nulte tolerancije za korupciju i kriminal.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ugled države

Od privatizacijske pljačke, preko ekonomskog sunovrata, višegodišnje državne korupcije, nepotizma, organiziranog kriminala, srozavanja ugleda i funkcije države, pa sve do aktuelnih afera “Respiratori”, „Asim“, migrantske krize, zloupotreba sistema i katastrofalnog odgovora bh. vlasti na pandemiju koronavirusa. Radikalna promjena je morala odnekud krenuti, a ovi lokalni izbori nagovještavaju da bi se to moglo desiti upravo iz urbanih sredina.

Kada stignu konačni rezultati, bit će moguće do kraja anlizirati sve činjenice i posljedice izbornog rezultata koji je donio drastičan pad i gubitak SDA u važnim i bogatim sarajevskim općinama. No, ono što je jasno jeste da su prevagu, prema svemu sudeći, donijeli glasovi Socijaldemokratske partije, koja je ulaskom u četvorku osnažila taj blok te omogućila pobjedu kandidata te grupacije u sarajevskim općinama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odlazeća vlast

Ta će činjenica igrati važnu ulogu u eventualnim političkim posljedicama lokalnih izbora po ostale nivoe vlasti. Već se više puta u Bosni i Hercegovini pokazalo da glasove nije teško osvojiti, ali vlast jeste. Pobjedničke stranke i kandidati lokalnih izbora tek će se sada suočiti sa tzv. “dubokom državom” te krupnim izazovima koji slijede, a s kojima se odlazeća vlast nije smjela, znala ili htjela suočiti.

Velika odgovornost za ovaj val promjena leži na socijaldemokratskom bloku koji ne smije prokockati šansu koju je, sudeći prema rezultatima, dobio da, zajedno s ostalim probosanski orjentiranim političkim snagama, donese ne samo lokalnu, već i suštinsku prevagu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Visoka cijena za Prevljaka

SDA se već duže vrijeme suočava s ozbiljnom krizom u Sarajevu. Skandal sa izborom kantonalnog rukovodstva ova garnitura te stranke očito nije mogla politički preživjeti. Poraz čelnog čovjeka KO SDA Fikreta Prevljaka signal je predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da je njegov izbor na čelo tog ogranka bila katastrofalna greška.

No, i bez toga, SDA bi teško u Sarajevu mogla ostvariti bolji rezultat od ovoga, u situaciji kada se više stranaka, na čelu s SDP-om, ujedinilo protiv nje.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 43
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

UZUNOVIĆ, REKORDER PO BROJU GLASOVA: Planiramo otvoriti dvije nove poslovne zone u Zenici i zadržati mlade da ne idu u inostranstvo

DPA - Portal 072info

KASUMOVIĆ: Očekivao sam rekordnu pobjedu jer sam radio u interesu Zenice i svih građana

DPA - Portal 072info

Ovo je mogući sastav GV Zenica: Najviše mandata ima “ZI – KF”, SDA tri “ruke” manje

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME