podno 696x488 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 12, 2021 @ 14:40
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Zimi je potrebno ne samo pranje automobila, već i pranje podvozja. Zato vozač koji uvijek bira osnovni program na autopraonici čini ozbiljnu i stvarno … skupu grešku. Uštedjet će 4 marke, ali će potrošiti nekoliko stotina na popravke.

Ne bojte se autopraonice zimi. Pranje štiti boju!

Izbjegavanje autopraonice zimi, nakon što se na karoseriji nakupi prljavština i sol nije dobro. Sol u oslabljenim točkama karoserije (tj. mali gubici boje koji nastaju uslijed udarca npr. kamena) uzrokuje stvaranje centara korozije. I dok je izbjegavanje pranja pogreška, to je tek prva pogreška. Drugo i ne puno manje je nestručno pranje, odnosno kupovina osnovnog programa za tzv. četke. U tom slučaju, stroj će prilično površno isprati karoseriju šamponom. Šta je s šasijom?

Ali zašto pravilno prati šasiju?

Šasija se sastoji uglavnom od metalnih elemenata koji su podložni koroziji. Što je još gore, nisu zaštićeni lakom u boji. To znači da sol na cestama ili učinak pjeskarenja ispod točkova mogu još brže izazvati pustoš na stvarima poput poda, rezervoara goriva i ovjesa. U slučaju ploče šasije nije riječ o estetskom učinku. Da biste vidjeli ove predmete, morate ili leći na zemlju ili ući u kanal.

Djelovanje soli čini da pod, na primjer, mnogo brže korozira. A rupe ne samo da pogoršavaju problem vlage u putničkom prostoru, već i puštaju izduvne gasove iz izduvnog sistema unutra tokom vožnje. To u ekstremnim slučajevima može dovesti do trovanja putnika! Osim toga, sol koja djeluje na elemente ovjesa skraćuje njihovu trajnost. Može oštetiti ne samo upravljačke poluge i šipke, već i ubrzati propadanje gumenih manžeta ili čak amortizera.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Šasija se mora prati kao i karoserija. U autopraonici!

Dobro, ali kako zapravo oprati šasiju? Princip je potpuno isti kao i za karoseriju. I šampon i aktivna pjena će djelovati. Morate se pozabaviti uklanjanjem ostataka soli ili prljavštine iz teško dostupnih dijelova i rupa. Ovaj zadatak dobro obavlja automatska autopraonica. S jedne strane na njoj se koriste kvalitetna sredstva, a s druge se prljavština uklanja pod visokim pritiskom.

Još jedna posljednja tačka ostaje. Koliko košta napredni program u autopraonici uključujući pranje šasije? Osnovni program je obično trošak oscilirajuće granice 4-6 maraka. Automatska jedinica pere šasiju obično samo u najvišem programu. U ovom slučaju cijena dostiže 10 maraka. I iako je iznos više nego dvostruko veći, vozač ne bi trebao štedjeti. Pogotovo što za 5 maraka ne može kupiti duža učinkovitost ovjesa. Osim toga, pri svakom posjetu autopraonici ne morate prati šasiju. Ovakvo pranje je dovoljno obaviti jednom u 2 ili 3 sedmice.

LIDER