Bišćani: Bili smo humani tri godine – dosta!

D05C3A62 9CB3 4D42 90C3 50A75B5D03D4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iz plamena nisu izvukli skoro ništa. Blizu 1.200 migranata ostalo je bez šatora koji su im posljednjih mjeseci bili sklonište od kiše.

Od danas su pod vedrim nebom.

Anketa migranti:

“Ja ne znam gdje da idemo, u džunglu? Ovi ljudi nisu htjeli da idu nigdje, ništa nam nije bio problem. Ja sam htio ostati ovdje ali sve je uništila vatra”.

“Neki su otišli da traže drugo mjesto i odlaze odavde. Mi ostajemo bez hrane, da spavamo napolju, ali ostajemo ovdje”.

“Ne znamo šta se desilo samo smo vidjeli vatru. Mi ne znamo gdje ćemo. Nemamo plan. Nadam se da će bosanska vlada nam pomoći i da ćemo preći u Bihać”.

Povratak migranata u halu Bire ne dolazi u obzir, kategorični su Bišćani.

Anketa:

“Neće migranti krenuti iz Lipe ovamo jer mi ne damo po cijenu života. Mi smo ovdje već 80 dana, a oni neka idu kod Selme Cikotića i Bakira Izetbegovića”.

“Ne želimo da se nama manipuliše, mi nismo tu zato što mrzimo migrante, već smo tu da zaštitimo sebe i nešu bezbjednost i našu privredu”.

“Zapalili su Lipu, zapaliće i Biru, sutra će mi kuću zapaliti. Ta priča budite humani, ili smo tri godine i više nego što možemo”.

I nakon sjednice kantonalne skupštine je ponovljeno da se ne pristaje na otvaranje kampa u Biri, te su prihvaćeni svi zaključci operativne grupe. Skupština je zadužila sve institucije kantona da se angažuju u svrhu bezbjednosti građana. Ali i donijela zaključke koji se odnose na IOM:

1. Zadužuju se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije da osiguraju dovoljan broj policijskih patrola kako bi spriječili nekontrolisani priliv ilegalnih migranata u naseljena mjesta na području USK , posebno iz pravca naselja Lipa prema Bihaću kao i ispred tvornice Bira.

2. Traži se od IOM, UNHCR-a, UNICEF-a i ostalih međunarodnih organizacija koje pružaju pomoć ilegalnim migrantima kao i od Službe za rad sa strancima da o svakoj aktivnosti, koju realiziraju na području USK, prethodno obavijeste Operativnu grupu za koordiniranje aktivnosti.

3. Zadužuje se IOM da, u koordinaciji sa predstavnicima Grada Biahaća, hitno počne sa izmještanjem materijalno tehničkih sredstava, kontejnera i opreme iz tvornice Bira u Bihaću na lokaciju koju će međusobno dogovoriti.

Lokalna vlast poručuje da bi moglo biti opasno ako građani budu sami rješavali problem, te da ih ispred Bire, gdje dežuraju već 80 dana, treba zamijeniti policija.

N1

GODISNJICA
MARKETING