Bisera Turković – ministrica za skandale

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ne prestaje javnost častiti besmislenim i diplomatski skandaloznim izjavama, kojima demonstrira širok dijapazon neznanja i vrijeđanja zdravog razuma.

Biserin posljednji biser vezan je za negodovanje zbog posjete Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini i donacije 10.000 doza vakcine „AstraZenece“ FBiH, kada je tvrdila da ove vakcine nisu odobrene za zemlje EU te da su namijenjene siromašnim zemljama.
Netačne tvrdnje

– Tražila sam da se vakcina ne koristi dok se ne dobije saglasnost Agencije za lijekove u BiH, jer ova vakcina nema saglasnost u EU niti SAD – izjavila je Turković.

Ona je dalje istakla kako se radi o vakcini koja se proizvodi u Indiji, a prema licenci „AstraZenece“.

– Radi se o vrlo dostupnoj vakcini, koja se, uglavnom, koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvolu za korištenje u EU. Zato je moj uvjet bio da se ona provjeri u Agenciji – rekla je Turković.

Osnovni problem kod ovakvih tvrdnji Turković je što one nisu tačne. Kada je riječ o indijskoj vakcini „Covishiel“, radi se o istoj adenovirusnoj vakcini kompanije „AstraZeneca / Oxford“, ali koju proizvodi Institut za serume u Indiji. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je sredinom februara odobrila još dvije varijante vakcine „AstraZenece“ za hitnu upotrebu. Jedna inačica proizvodi se u kompaniji „AstraZeneca – SKBio“ u Republici Koreji, a druga pri Institutu za serume u Indiji.

Obje vakcine uvrštene su na listu za hitnu upotrebu, nakon što je WHO procijenila sigurnost, kvalitet i podatke o efikasnosti. Suštinski, radi se o medicinskim proizvodima koji imaju iste specifikacije, sastav i način proizvodnje kao vakcina proizvođača „AstraZeneca“ proizvedena u Evropi.

Ovu informaciju za „Avaz“ potvrdio je i pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović, koji je kazao da je riječ o istoj vakcini s „Oxforda“.

– Proizvodi ih jedna kompanija, samo je brendiranje proizvoda drugačije. Ali to se radi i s drugim proizvodima u svijetu. Informacije koje imate vi, imamo i mi, ne postoji razlika između te dvije vakcine, što je potvrdio i Mirza Palo iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH. Inače, od WHO-a dobili smo te informacije – naglasio je Uzunović.

Zbog svoje neutemeljene izjave, Turković riskira da, u konačnici, nanese materijalnu i diplomatsku štetu Bosni i Hercegovini.

Naime, Almir Badnjević, direktor „Verlaba“, otkrio je kako je iz menadžmenta „AstraZenece“ dobio informaciju da ova kompanija razmišlja o tužbi protiv naše države zbog neutemeljenih izjava i vrijeđanja njihove vakcine, što je, ističe, bila velika uvreda za njih.

U trenutku kada je Turković ovo izjavila, EU je razmatrala da odobri ove vakcine.

Podsjetimo, posljednja „izvala“ Turković dolazi kao samo još jedna u nizu kojima ministrica sablažnjava javnost i demonstrira raskošno neznanje i nedostatak osnovnog osjećanja za stanje u kojem se nalazi većina građana BiH.

Vozni park

Tako je nedavno, odgovarajući na pitanje zašto BiH nema vakcine, Turković dala skandaloznu izjavu, rekavši da “poslije priče o respiratorima, niko ne bi imao hrabrosti da uđe u proces privatne nabavke vakcina”. Negdje uporedo s tim, u trenucima kad građani umiru od koronavirusa, zdravstveni sistem je u haosu, a hiljade malih biznisa stavljaju ključ u bravu, Turković se žalila na svoj vozni park u Ministarstvu i tražila da joj se kupi džip.

Turković je, podsjetimo, svog sina uhljebila u Ambasadu BiH u Kataru, a na pitanje novinara je li joj neugodno što je zaposlila svog sina, odgovorila je:

– Šta treba sad, da naša djeca ne smiju raditi u državnim agencijama.

Turković je javnosti, također, dala do znanja da je njen sin Alija “moja beba”, iako beba ima 40 godina. Na pitanje o nizu kuća i nekretnina koje posjeduje širom svijeta, od Zagreba do Australije, Turković je odgovorila:

– To su male, male, „tiny“ kućice.

Pogrešni respiratori

Treba li, također, podsjećati i na čuveni gaf, kada je Turković najavila ceremoniju preuzimanja respiratora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao donacije za BiH, a za koje se na kraju ispostavilo da su samo bili u tranzitu i namijenjeni Crnoj Gori.

Naravno, ovo je samo dio bezbrojnih nebuloznih, bezobraznih i apsurdnih izjava koje Turković daje pri gotovo svakom svom javnom istupu, jer bi za sve njih bila potrebna neka podeblja knjiga, a ne jedan novinarski tekst.

GODISNJICA
MARKETING