Bisera Turković o COVID pasošima: ‘Ne smijemo kasniti za susjedima’

Screenshot 4 30
Podijelite vijest

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković pozvala je danas sve relevantne institucije da ubrzaju proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini.

“Radi se o izuzetno važnom procesu. Upoznata sam da su neki razgovori pokrenuti te da su neke lokalne zajednice već najavile izdavanje takvih potvrda. Smatramo da država mora biti uključena u proces kako bismo mogli osigurati međunarodno priznavanje i verifikaciju potvrda. Države su već krenule u razgovore o međusobnom priznavanju potvrda, što će na koncu osigurati i olakšati putovanja i prelazak granice”, kazala je ministrica Turković za Radiosarajevo.ba.

Kako je istakla, BiH mora što hitnije uspostaviti jedinstven i funkcionalan sistem, a “kako ne bi kasniji za susjedima i evropskim državama i tako otežali putovanja bh. građanima”.

“U razgovoru sa evropskim zvaničnicima ova je tema među najvišim prioritetima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno odmah pokrenuti razgovore sa susjednim državama i sa Evropskom unijom, o priznavanju potvrda iz Bosne i Hercegovine, ali je prethodno potrebno što prije uspostaviti sistem”, navela je Turković.


Podijelite vijest